Mladi novosadski recitatori objavili poetski spot

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Feb.2019, 21:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mladi novosadski recitatori objavili poetski spot

Recitatorska družina "Među nama" nastala je 2011. godine kada se nekoliko studenata književnosti okupilo oko iste ideje – govorenja poezije uz muzičku pratnju kako bi publici predstavili poeziju na drugačiji način. Ciljna grupa u početku bili su mladi, ali kao i članovi družine i to se vremenom menjalo te je ova neobična skupina entuzijasta pridobila publiku raznih starosnih dobi. Nedavno su objavili i poetski spot za pesmu "Nekad smo čekali vozove".

Recitatorska družina >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << „Među nama" je na promociji poezije sarađivala sa brojnim institucijama poput „Brankovog kola", „Gradske biblioteke u Novom Sadu", „Matice srpske", „Kulturnog centra u Novom Sadu", „Novosadskog pozorišta" i drugih, ali i sa istaknutim autorima kao što su Mario Liguori, Vladimir Pištalo i Nenad Grujičić. Osim tematskih poetskih večeri, „Među nama" se trudi da afirmiše i mlade pesnike, te je tako u nekoliko navrata organizovala konkurse i večeri poezije posvećene mladim stvaraocima.

Nakon nekoliko desetina nastupa u Novom Sadu i mahom vojvođanskim mestima u raznoraznim institucijama i privatnim objektima, družina je došla na ideju da napravi video spot, odnosno kratki film za recitaciju pesme „Nekad smo čekali vozove".

„Smatramo da živa reč nikada neće biti zamenjena kada je umetnost u pitanju, ali u doba interneta i društvenih mreža i poezija mora da prati tok vremena," poručuju iz družine.

S obzirom na to da je u pitanju projekat koji uključuje audio i video obradu, kao i glumu, govornici su ovoga puta imali pomoć, te tako ton potpisuje Milan Guzijan, režiju i montažu Nikola Živković, kameru i kolor korekciju Tibor Varga, dok su glumci u spotu Tijana Trifković i Aljoša Đidić. Članovi družine su Nikola Rausavljević (govornik), Jovana Krstić (govornik) i Milan Ćosić (muzičar). Prijatelji projekta su "The Juice lab", "Srbija voz" i "Infrastrukture železnice Srbije".

„Svakako planiramo da nastavimo da se bavimo poezijom u svakom obliku i da radimo na njenoj promociji. Smatramo da nam je ta vrsta kulture zaista neophodna u vremenu kada nas bombarduju različitim neprimerenim televizijskim i internet sardžajima. Verujemo da je ovaj projekat tek početak i da će biti još sličnih u budućnosti," poručuju iz Recitatorske družine „Među nama".

Autor pesme "Nekad smo čekali vozove" je Milan Ćosić. Pesmu možete pronaći u koautorskoj zbirci poezije "Kad uhvatim tišinu" autora N.Rausavljevića/M.Ćosića u izdanju Brankovog kola, iz 2017. godine.

Više detalja o njima možete pronaći na facebook i instagram stranici „Među nama", dok poetski spot možete pogledati ovde:

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.