Ministarstvo objavilo spisak i tarife javnih beležnika

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Avg.2014, 20:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo objavilo spisak i tarife javnih beležnika

Ministarstvo pravde objavilo je na svom sajtu spisak javno-beležničkih kancelarija i imena javnih beležnika koji počinju sa radom u ponedeljak 1. septembra. Pored imena javnog beležnika, tu je i informacija o adresi kancelarije.

Početkom meseca imenovana su 94 prva javna beležnika u Srbiji, od kog broja su 43 Beogradu.

U narednom periodu nastaviće se imenovanja, jer je predviđeno da ih u Srbiji bude ukupno 371.

Tarifnik nagrada i troškova za javne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << beležnike

Na sajtu Ministarstva pravde danas je objaviljen tarifnik nagrada i troškova za usluge javnih beležnika koji će početi sa radom u ponedeljak 1. septembra.

Tarifu je utvrdio ministar pravde na osnovu Zakona o javnom beležništvu, po pribavljenom mišljenju Javnobeležničke komore.

Javnom beležniku pripada nagrada za rad i naknada troškova nastalih u vezi sa obavljanjem poslova i određuje se prema vrednosti predmeta pravnog posla ili radnje, ili prema fiksnom iznosu ili prema utrošenom vremenu za pripremu i obavljanje određene radnje.

Prilikom obračunavanja nagrade za obavljeni posao, uzimaju se u obzir sve radnje povezane sa konkretnim preduzetim poslom, uključujući i pripremne poslove, kao što su savetovanje sa strankom i drugim učesnicima u pravnom poslu, čitanje i obrazlaganje javnobeležničkih isprava i slično.

Tarifnik propisuje da prilikom obavljanja delatnosti, javni beležnik postupa na način koji je ekonomski najpovoljniji za stranku, osim u slučaju kada stranka i nakon odgovarajuće pouke javnog beležnika zahteva drugačije postupanje.

Tako će se za poslove do vrednosti 600.000 dinara plaćati taksa od 9.000 dinara, preko 600.000 dinara do 2.5 miliona dinara, taksa će biti 15. 000 dinara i tako dalje.

Ombudsman pokrenuo postupak kontrole

Sa druge strane, zaštitnik građana saopštio je danas da je pokrenuo postupak kontrole rada Ministarstva pravde.

Kako se navodi na sajtu zaštitnika (www.ombudsman.rs) postupak kontrole je pokrenut zbog ozbiljnosti navoda pritužbi kojima su kandidati za mesta javnih beležnika ukazali na nepravilnosti u postupku imenovanja javnih beležnika.

Postupak je pokrenut i zbog činjenice da su "građani Srbije već imali prilike da osete štetne posledice problema stvorenih u postupku (re)izbora nosilaca pravosudnih funkcija iz 2009. godine", koje je zaštitnik svojim preporukama pokušao da otkloni, piše u saopštenju.

Zaštitnik građana je naveo da je zabrinut i zbog toga što, sudeći po navodima medija, tri dana pre početka rada javnih beležnika nije poznat spisak javnih beležnika, njihovo radno vreme kao ni visina tarifa koje će građani plaćati.

"Reč je o, za građane životno važnim pravnim poslovima koji se tiču zaštite i ostvarivanja njihovih imovinskih prava, a rešavanje navedenih problema je u isključivoj nadležnosti Ministarstva pravde", naveo je zaštitnik i dodao da će javnost o ishodu postupka biti blagovremeno obaveštena.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.