Minimalne granične kontrole tokom praznične sezone

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Dec.2019, 14:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Minimalne granične kontrole tokom praznične sezone

Visoke delegacije carinskih administracija Srbije i Mađarske sastale su se na graničnom prelazu Horgoš kako bi razmotrile mogućnosti za uvođenje mera kojima bi tokom predstojeće praznične sezone promet preko granice bio olakšan. Ideja o minimumu graničnih kontrola koje bi se primenjivale u putničkom saobraćaju od 15. decembra do 15. januara, a što je već dogovoreno na sastancima zvaničnika ministarstava unutrašnjih poslova obe zemlje, prihvatljiva je i za carinske administracije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Zbog toga je dogovoreno da se carinske formalnosti u predstojećem periodu maksimalno relaksiraju u okvirima zakonskih mogućnosti, kako bi i promet robe bio olakšan.

Pukovnik Kristof Peter Bakai, generalni direktor carinske administracije Mađarske, koji je predvodio visoku delegaciju Nacionalne poreske i carinske administracije Mađarske, istakao je da je efikasniji protok putnika i robe na srpsko-mađarskoj granici strateški cilj obe administracije, zbog čega je do sada već uvedeno nekoliko mera. Nakon tzv. ''one stop'' kontrole koja se primenjuje u putničkom prometu od 1. jula, tokom jeseni preispitane su i mogućnosti za ubrzanje prometa robe. Pukovnik Bakai je rekao da se novim EU fitosanitarnim propisima čija primena počinje 14. decembra uvode određena ograničenja, pa je o novim pravilima mađarska carinska administracija počela da obaveštava putnike. On je naglasio da su putnicima već dostupni posteri i lifleti sa obaveštenjima koja im skreću pažnju na nove propise.

Sumirajući dosadašnju dobru bilateralnu saradnju, dve delegacije su se složile da bi ona u budućnosti trebalo da bude još intenzivnija, naročito u pogledu razmene podataka o nelegalnoj trgovini, ilegalnim migracijama i otkrivanju carinskih prevara.

Zamenik direktora Uprave carina Republike Srbije Veselin Milošević je podvukao da je carinska služba Srbije potpuno spremna za povećan priliv putnika i teretnih vozila tokom nastupajućih praznika.

"Prioritet svih službi koje funkcionišu na granici je da daju doprinos unapređenju trenutne propusne moći prelaza. Mere koje smo za predstojeće dane dogovorili odnose se na ono što zavisi isključivo od nas, a to su pojačavanje smena dodatnim brojem službenika i efikasnije preupućivanje tovara ka unutrašnjim ispostavama“, objasnio je zamenik direktora srpske carine i dodao da „pošto carinska služba nije jedina kontrolna služba na granici, sa nama su danas i predstavnici fitosanitarne inspekcije bez čijeg odobrenja roba biljnog porekla ne može ući u zemlju. Pošto jedino zajedno možemo napraviti značajniji iskorak ka efikasnijem prometu robe na ulazu u Srbiju, činjenica da smo se svi okupili dosta govori o tome koliko su nam namere ozbiljne" - rekao je Milošević.

Delegacije su se saglasile da trajna rešenja za veću propusnu moć na zajedničkoj granici podrazumevaju proširenje postojećih kapaciteta, jer bi uvođenje dodatnih traka na ulazu i izlazu omogućilo prioritetan prolaz za kamione koji su u tranzitu, prevoze kvarljivu robu ili su prazni.

Ubrzanju teretnog saobraćaja na Horgošu značajno će doprineti i planirano proširenje parking prostora, kao i izgradnja izlaznog kamionskog terminala.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.