Milovan Danojlić: Ne verujem da nam Makron može pomoći

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jul.2019, 15:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milovan Danojlić: Ne verujem da nam Makron može pomoći

Milovan Danojlić, jedan od najvećih živih srpskih pisaca koji je odavno nastanjen u Francuskoj, gde je na univerzitetu u Poatjeu dugo radio kao lektor za srpski jezik, kaže da je francuski predsednik Emanuel Makron tokom posete Beogradu pokazao da je savestan političar koji se potrudio da se pripremi za ovu posetu, ali ne veruje da Makron može mnogo da učini za Srbiju mimo opšteg stava i raspoloženja Zapada.

"Lepo je govorio. Dobro je slušati nekog ko čini napor da nas >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << vidi, shvati i razume. Verovatno ima nekih dobrih namera, ali ne verujem da može nešto učiniti mimo opšteg stava i raspoloženja zapada", ocenjuje Danojlić za Tanjug.

Stav "da su na zapadu svi kao jedan kada je reč o Srbiji" Danojlić ilustruje ponašanjem publike na Vimbldonu tokom meča Novaka Đokovića sa Rodžerom Federerom.

"Bili su protiv Đokovića, iako Švajcarac nije igrao u svojoj zemlji, nego u Engleskoj. E, pa to je naš položaj na Zapadu, a Makron je mlad i verovatno dobronameran čovek, ali ne verujem da nam može mnogo pomoći", kaže srpski pisac.

Na pitanje da li misli da je i Makronu, kao političaru koji pretenduje da se nametne i kao evropski lider, takođe bila potrebna poseta Srbiji, kaže da to ne može da komentariše.

"To je njegovo traženje mesta u Evropi, pitanje njegovih odnosi sa Englezima i Nemcima, velika geostrateška kombinacija, ja govorim o onome što sam čuo i video. A, to je da je ostavio lep utisak, ali ne znam šta može bitno da se poboljša".

Komentarišući sinoćnu atmosferu na Kalemegdanu, prisećanje na istorijsko prijateljstvo i pomoć u Velikom ratu, Danojlić smatra da treba da budemo realni i da znamo da ni u prošlosti nije sve bilo tako bilo idilično sa Francuzima "kao što mi zamišljamo".

Slaže se sa konstatacijom Tanjuga da je Makron svojom posetom i porukama koje je ovde uputio, čini se, podigao samopoštovanje i Srbiji i našem narodu, ali zaključuje: "Danas nama ne treba mnogo da živnemo i da se obradujemo, kao što znate" .

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.