Metanol curio iz tri vagona cisterne

Izvor: Blic, 12.Jul.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Metanol curio iz tri vagona cisterne

SENTA - Brzom intervencijom vatrogasaca i radnika Fabrike metanola iz Kikinde sprečena je ekološka katastrofa koja je mogla zadesiti grad i okolinu, zbog curenja metil-alkohola iz vagona cisterni na železničkoj stanici u Senti. Opasnost nije pretila od isparenja nego od mogućnosti eksplozije koja ne bi raznela samo kompoziciju od 40 vagona koja je krenula iz kikindske fabrike MSK prema Subotici.

- Vatrogasna jedinica obaveštena je u 11.35 časova da se iz vagona cisterni na >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << železničkoj stanici u Senti izliva tečnost. Već dva minuta kasnije na licu mesta bilo je vatrogasno vozilo iz Sente, a zatim su stigla vozila iz Čoke i Kanjiže, a u pripravnosti su bila i vozila u Kikindi - kaže Branislav Maletin, komandant Vatrogasnog bataljona iz Kikinde, koga smo zatekli na poslu sa pripadnicima vatrogasnih jedinica.

- Konstatovali smo da tečnost jačeg intenziteta curi iz dve cisterne, a slabijeg iz još jedne, pa smo raspršenim mlazom vode i pene ohladili cisternu i omogućili radnicima MSK iz Kikinde da sadržaj pretoče u ispravne cisterne. Opasnost od zagađenja je otklonjena iako je veća količina tečnosti iscurila, a dokaz za to su i radnici MSK, koji su pretakanje završili bez ikakve zaštitne opreme. Uzrok curenja će saopštiti istražni organi koji su izašli na lice mesta - rekao je Maletin.

Policija je obezbeđivala mesto incidenta ne dozvoljavajući da se fotografiše i upozoravajući zabrinute žitelje da se ne približavaju peronima sa cisternama. Među okupljenima bio je i Šandor Virag iz Sente, koji je otvoreno negodovao što se veliki broj vagona cisterni po ovako velikoj vrućini gomila po sporednim kolosecima stanice u Senti.

- Ne znamo često odakle se pojavljuje sladunjav miris vazduha u gradu. Tisa se često zagađuje i truje sav živi svet u njoj bez ikakvih posledica za trovače, a sada nas truju i cisterne u tranzitu. Fabrika kvasca „Alitech fermin" i šećerana TE-TO su prodati strancima koji, čini se, vode računa samo o profitu, a ne i o zaštiti čovekove okoline - nezadovoljan je Virag.

Metanol vrlo opasan

Metanol ili metil-alkohol je bez boje i mirisa, vrlo otrovan i količina od 30 mililitara može da ubije čoveka. Koristi se kao dodatak pogonskom gorivu i kao rastvarač, a njegovi derivati imaju raznovrsnu ulogu u naftnoj industriji za proizvodnju bezolovnog benzina i hemijskoj industriji.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.