Međunarodni dan maternjeg jezika obeležen i u Novom Sadu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Feb.2020, 19:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Međunarodni dan maternjeg jezika obeležen i u Novom Sadu

Još jedan Međunarodni dan maternjeg jezika svečano je obeležen na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Profesori i studenti, osim srpskog jezika, predstavili su i jezike nacionalnih zajednica, koji se govore u Vojvodini.

Zahvaljujući UNESKO-vim proglašenjem, 21. februar, poznat kao Dan maternjeg jezika, proslavlja se 20 godina. U nastojanju da se podigne svest naroda o vlastitom identitetu uz istovremeno negovanje tolerancije jednih prema drugima, Međunarodni dan poziva na >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << odgovornost prema sopstvenom jeziku.

"Danas, povodom obeležavanja dana maternjeg jezika, spremili smo program kojim se promovišu svi odseci Filozofskog fakulteta na kojima se studiraju nacionalni jezici u Srbiji. Pored Odseka za srpski jezik i lingvistiku, tu su nam i Odseci za hungarologiju, slovakistiku, rumunistiku i rusinistiku", kaže Tomislav Bukatarović, administrator Centra za jezike.

Lingvisti ističu da je negovanje i primena maternjeg jezika, kako u neformalnoj komunikaciji, tako i u javnoj upotrebi, neophodna za očuvanje jezika, te upozoravaju na snažne uticaje stranih izraza, odnosno tuđica, koje utiču na smanjivanje fonda i upotrebe reči jezika kojim se služimo.

"Svakako negovanje standardnog srpskog jezika dakle njegove norme vođenje računa o kulturi izražavanja i razvijanje svesti o tome koliko je važno u stvari služiti se standardom i voditi računa o normativnim postulatima jednog jezika kakav je standardni jezik između ostalog i srpski jezik, izuzetno je važno, i ono sa čime se mi u srbistici suočavamo poslednjih godina jeste zapravo opšta ne briga o jeziku", kaže Isidora Bjelaković, Odsek za srpski jezik i lingvistiku.

Briga o maternjem jeziku je način da se pokaže, koliko se vodi računa o vlastitom identitetu, dok je očuvanje pisma zadatak sadašnjih i budućih generacija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.