Mediji: Lokalne samouprave da raspišu konkurse

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Avg.2015, 15:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mediji: Lokalne samouprave da raspišu konkurse

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja pozvala je danas lokalne samouprave koje to nisu učinile, da hitno raspišu konkurse za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja, u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Opštinama i gradovima u Srbiji i Vojvodini upućeno je pismo u kojem Koalicija ukazuje da novi medijski zakoni, iako predviđaju povlačenje države iz vlasništva u medijima, to ne znači i ukidanje odgovornosti Republike, Pokrajine i lokalne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << samouprave za informisanje građana.

"Ta odgovornost se sada realizuje kroz projektno finansiranje medijskih sadržaja i nezavisne komisije za vrednovanje predloga projekata", podsetila je Koalicija.

Dodaje se da je dužnost svake lokalne samouprave da obezbedi informisanje svojih građana, jer je to njihovo osnovno pravo, ali i zakonska obaveza proistekla iz Zakona o lokalnoj samoupravi.

U pismu su novinarska i medijska udruženja pozvala lokalne samouprave da sredstva koja budu opredelili za medijske sadržaje po konkursu ne budu simbolična, već u onom obimu koji će obezbediti ostvarenje javnog interesa u sferi informisanja.

Preporuka Koalicije je da lokalne samouprave za javno informisanje putem konkursa izdvajaju minimalno dva odsto ukupnog svog budžeta.

Koalicija aktivno učestvuje u sprovođenju medijskih zakona kroz predlaganje kandidata za nezavisne komisije, monitoring i evaluaciju procesa, kao i pružanjem pomoći lokalnim samoupravama u tom procesu.

Čine je Udruženje novinara Srbije, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija nezavisnih elektronskim medija i Lokal pres.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Koalicija: Konkurs za informisanje

Izvor: Akter, 28.Avg.2015

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja pozvala je danas lokalne samouprave koje to do sada nisu učinile – da raspišu konkurse za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja, u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima..U pismu upućenom predsednicima...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.