Marton:Učenje jezika sredine što pre

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Sep.2014, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marton:Učenje jezika sredine što pre

Nedavna odluka Odbora za kulturu i obrazovanje Skupštine Vojvodine da prihvati našu inicijativu za ponovno uvođenje jezika društvene sredine u osnovne škole na teritoriji Vojvodine, pravi je način da se dočeka i obeleži 26. septembar, Evropski dan jezika, istakao je danas pokrajinski poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Aleksandar Marton.

Marton je u pisanoj izjavi podsetio da je u proteklom periodu često uzrok raznih incidenata i nerazumevanja u multietničkoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Vojvodini bilo baš to što se mladi ljudi ne poznaju međusobno i što postoje jezičke i kulturološke barijere.

"Zato je povratak jezika društvene sredine i uopšte promocija jezičke različitosti, dobar put u pravcu da se to promeni", ocenio je Marton.

Pokrajinski poslanik LSV je dodao i da, dok se u vojvođanskim školama izučavao jezik društvene sredine, što je bio slučaj do 1991. godine, nije bilo incidenata, niti nacionalističkih i ekstremističkih grupa.

"Evropa je zajednica različitosti. Zato očekujemo da će na putu ka EU resorno ministarstvo i svi ostali koji su za to nadležni omogućiti da se jezik društvene sredine vrati što pre u sve vojvođanske škole", poručio je Marton.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

LSV:Vratiti jezik društvene sredine

Izvor: B92, 25.Sep.2014

LSV ukazala da je odluka Odbora za kulturu da prihvati ponovno uvođenje jezika društvene sredine u škole, pravi način da se obeleži Evropski dan jezika..."Danas, kada se promovišu jezici i podstiču jezičke i kulturne različitosti, treba podsetiti da je u proteklom periodu često uzrok raznih...

Nastavak na B92...

Obilježen Evropski dan jezika u Prijedoru

Izvor: Nezavisne Novine, 26.Sep.2014, 15:26

PRIJEDOR - Jezičkom radionicom o značaju maternjeg jezika i potrebi njegovog očuvanja učenici, nastavnici i bibliotekari Osnovne škole /OŠ/ "Petar Kočić" u Prijedoru obilježili su danas 26. septembar, Evropski dan jezika...Nastavnik srpskog jezika i književnosti Tanja Not rekla je da se u ovoj...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.