Manji broj obolelih i u Severnobačkom okrugu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Feb.2022, 10:56

Manji broj obolelih i u Severnobačkom okrugu

Smanjuje se broj aktivno obolelih i u Severnobačkom okrugu. Trenutno ih ima za 25 odsto manje nego početkom februara – ističu epidemiolozi.

Početkom februara, kada su kovid-brojke bile na svom maksimumu, u Severnobačkom okrugu je bilo 3111 kativno obolelih, a prema poslednjim podacima, trenutno ih ima 2355. Broj obolelih opada ne samo u Subotici, već u Bačkoj Topoli i u Malom Iđošu, ali ta brojka opada sporije nego što je to očekivano – napominje epidemiolog dr Nebojša >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Bohucki.

"Iz prostog razloga, jer nije tu samo omikron prisutan, nego i takozvana nevidljiva ili 'stelt' podvarijanta ovog virusa. Drugim rečima, ko nije oboleo od omikrona, oboleće od 'stelt' omirkona, ali ono što ohrabruje, bolest kod oba virusa je identična, relativno blaga i ko preboli obolenje od jednog tipa, ima imunitet neko vreme, tako da ne može da oboli od ovog drugog", objašnjava dr Bohucki.

Što se tiče prinudnog raspusta u školama, naš sagovornik ističe da je to bila logična odluka kada su kapljične infekcije u pitanju, ali on ne očekuje da će konkretno ta odluka dovesti do dodatnog pada broja zaraženih.

"Ova mera ne znači da deca sada neće oboleti, jer dok su školi još koliko-toliko poštuju protivepidemijske mere, a van škole svakako ne. Smisao ovakvih mera je da zbog velikog broja odsutnih sa nastave dođe do prekida, a kada oni prebole oboljenje, da se vrate u školu", dodaje dr Bohucki.

Bohucki ističe da građani i dalje treba da budu oprezni, međutim napominje da se čini da bi ovo mogao biti poslednji veliki talas kada je u pitanju Kovid-19.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.