Malim i srednjim preduzećima četrdeset miliona evra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Okt.2019, 13:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Malim i srednjim preduzećima četrdeset miliona evra

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) predstavila je danas novi Program za povećanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća, kojima će obezbediti 40 miliona evra kredita, a 15 odsto ili šest miliona evra je grant.

U programu učestvuju dve banke - Intesa i Unikredit banka, a do sada su već odobrena sredstva za pet projekata u iznosu od oko dva i po miliona evra. Direktorka EBRD za Zapadni Balkan Žužana Hargitai je rekla da je ta evropska banka namenila ove godine oko >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 500 miliona evra za investicije u Srbiji, od čega više od 70 odsto za privatni sektor.

"Ovaj projekat doprinosi većoj konkurentnosti srpske privrede. Cilj je i da se proširi znanje privrednika, poveća prodaja i razviju novi proizvodi za tržište, kao i da se poboljša radno okruženje".

Kako je rekla, EBRD će obezbediti 40 miliona evra, a EU grant od 15 odsto, što će podstaći MSP da povećaju ulaganja. Istakla je da EBRD sarađuje i sa clcanicama EU i kandidatima za članstvo.

Hargitai je navela da će mala i srednja preduzeća u Srbiji morati da povećaju konkurentnost zbog evropskog tržišta. Naglasila je da je EBRD davala direktne savete za više od 900 preduzeća u Srbiji.

"Znanje i investicije nisu dovoljne za rast kompanije i zato sarađujemo sa vlasnima u Srbiji na popravljanju poslovnog okruženja. I dalje postoje prepreke za razvoj MSP sektora u Srbiji i radimo i na smanjivanju parafisklanih nameta".

Hargitai je naglasila da Srbija, ipak, napreduje i razvija svoje poslovno okruženje.

Pomoćnica ministra privrede Katarina Obradović Jovanović rekla je da je lasnsiranje tog projekta značajna podrška MSP sektoru u Srbiji i istakla da je razvoj malih i srednjih preduzeća jedan od prioriteta Ministarstva privrede.

"Ulaganja u programe razvoja MSP sve su intenzivnija. Iz budžeta finansiramo programe i svake godine ta sredstva uvećavamo", rekla je ona.

Dodala je da se pored novca iz budžeta koriste i povoljni krediti i bespovratna sredstva.

"Ove godine je više od 2,2 milijarde dinara usmereno u tri programa ministarstva i do sada je podstaknuto više od 1.000 preduzeća sa investicijama vrednim više od 10 milijardi dinara", navela je pomoćnica ministra.

Ona je istakla da je EBRD pouzdan partner Srbiji.

Predstavnik Evropske komisije Mihael Fegel je rekao da je cilj projekta da se povećaju mogućnosti za finansiranje kompanija. Istakao je da je EU glavni trgovinski partner naše zemlje, kao i da se je razmena utrostručena u prethodnih 10 godina.

On je dodao su domaći krediti za finansiranje privatnog sektora još daleko od nivoa u zemljama EU. Program za povećanje konkurentnosti MSP koji je razvila EBRD kombinuje pristup finansijskim sredstvima, grant podsticaje i besplatnu tehničku pomoć kako bi MSP povećala prodajne kapacitete, znanje i iskustvo.

Grant podsticaj i tehnička pomoć se finansiraju kroz sredstva Programa za predpristupnu pomoć IPA EU u Srbiji.

Taj novi program nudi preduzećima mogućnost da iskoriste kredite EBRD-a, koji se plasiraju putem lokalnih partnerskih banaka, u kombinaciji sa 15 odsto grantom koji se finansira putem EU IPA fondova.

Program je upotpunjen sa tehničkom podrškom kako bi se firme uskladile sa EU direktivama.

Projekti se mogu finansirati putem jednog ili nekoliko kredita ukupne vrednost do milion evra po kompaniji ili grupi kompanija. Kompanija treba da ima do 250 zaposlenih da bi konkurisala za dobijanje sredstava.

Investicioni projekti treba da poboljšaju konkurentnost kompanije na bilo kom tržištu, kao i da se postigne usklađenost sa jednom ili više EU direktiva u oblasti zaštite životne sredine, energetske efikasnosti, bezbednosti radnika, kao i kvaliteta i sigurnosti proizvoda.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

EBRD sa EU finansira povećanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u Srbiji

Izvor: Danas, 14.Okt.2019

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) izdvojila je 40 miliona evra za podršku malim i srednjim preduzećima (MPS) u Srbiji kako bi se povećala njihova konkurentnost u oblasti zaštite životne sredine, kvaliteta i sigurnosti proizvoda i bezbednosti na radu, rečeno je danas na predstavljanju Programa...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.