Mala bašta osnovne škole na Čeneju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Apr.2017, 20:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mala bašta osnovne škole na Čeneju

Brz tempo života nameće i bržu ishranu, te se o zdravlju namirnica koje unosimo vodi sve manje računa. Ipak, iz Čeneja nam dolazi jedan svetli primer kako se može hraniti zdravo, a pritom i mnogo toga naučiti. Mladi luk, krastavci, maline, začinske biljke, cveće... Sve to može se naći u maloj bašti Osnovne škole "Ivan Gundulić" na Čeneju.

O njima marljivo i vredno vode računa učenici prvog razreda, uz pomoć njihove učiteljice, roditelja i starijih učenika. U >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << toj aktivnosti kažu da uživaju, jer su napravili lepo mesto za boravak u kome mogu dosta i da nauče.

Svesna da se učenici ne hrane zdravo, a da se te navike stiču od malih nogu, učiteljica ovih prvaka, Vesela Mačkić inicirala je "Zdravu užinu".

"To je zaista uticalo na njih da svi počnu da donose zdravu užinu. U početku to su bile voćkice uglavnom, kasnije je to već, roditelji su i deca postali kreativniji. Onda smo prešli i na šargarepice, na smutije, na kombinaciju voća i povrća", kaže Vesela Mačkić, učiteljica u Osnovnoj školi "Ivan Gundulić" u Čeneju.

U želji da se u celu priču uključe roditelji, kao i da deca što više nauče, zaposleni i roditelji su se saglasili da naprave svoju baštu.

"Prvo smo posejali seme spanaća, rukole, posadili smo tada jagode, maline, kupine i polako smo onda sledeći vikend se opet našli, pa smo proširivali i na kraju smo, pošto su deca bila jako oduševljena prostorom ovde onda smo krenuli polako i da uređujemo taj prostor da bude zaista prijatno mesto za decu", dodaje učiteljica.

Učenici i njihova učiteljica nadaju se da će i drugi da se ugledaju na njih, te da će zdrave navike i zdrava ishrana da zažive i u drugim školama i među drugom decom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.