Majčino mleko - najlepša hrana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Nov.2018, 20:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Majčino mleko - najlepša hrana"

Budući roditelji i oni koji su se u toj ulozi ostvarili, četvrtu godinu zaredom, imaju priliku da u okviru projekta "Majčino mleko - najlepša hrana", popričaju sa stručnjacima o dojenju i izazovima roditeljstva. Predavanje, koje se realizuje uz podršku gradske uprave za zdravstvo održano je u mesnoj zajednici u Petrovaradinu.

Trudnice i majke koje žive u prigradskim naseljima, zbog udaljenosti, ređe pohađaju škole za trudnice, zbog čega je predavanje na temu dojenja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i majčinstva u njihovom mestu odlična prilika da se bolje informišu o odgovornostima i obavezama oko bebe.

“Patronažna sestra nas je obavestila telefonom. Očekujem da saznam nešto, pošto mi je prvo dete, malo sam i uplašena i iskreno i ne znam neke stvari i po meni bolje čuti od stručnih ljudi ono što vas zanima, nego što vi kažete komšinice, babe, tetke, mislim svako ima svoju priču, ali kad čujete od stručnih lica, to je mnogo drugačije, umiri ženu”, rekla je Ksenija Rajič.

Najvažnija lekcija je da je dojenje najzdraviji početak života novorođenčeta, kojim se prenosi toplina i osećaj sigurnosti sa majke na dete. Majčino mleko sadrži sve što je bebi potrebno u prvih šest meseci - vodu, minerale, hranljive materije i antitela. Ipak, u vezi sa dojenjem i kvalitetom mleka i dalje postoje brojne zablude.

“Žene od sedmog meseca krenu da masiraju grudi, da trljaju grudi frotirskim peškirima, da ogrube bradavice, neko ih savetuje, ili da pak stavljaju kreme kako bi razmekšale bradavice. Ne postoji loše mleko za bebu, svaka majka proizvodi mleko koje po svom sastavu je apsolutno prilagođeno i zadovoljava potrebe tog deteta koje je ona upravo rodila”, rekla je Kristina Nedeljković, načelnica Službe patronaže Doma zdravlja Novi Sad.

Dobrobiti dojenja su brojne: poboljšava se imunitet deteta i smanjuju šanse za nastanak brojnih oboljenja i kod majki. Tokom trudnoće i nakon nje, podrška partnera i okoline od velikog su značaja za majku i novorođenče.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.