Loša godina za kikindske povrtare

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Dec.2020, 20:37

Loša godina za kikindske povrtare

Kikindski povrtari još uvek nisu podvukli crtu, ali godinu na izmaku ne ocenjuju kao dobru. Ne samo zbog epidemijske situacije, koja jeste uticala na plasman ratarskih kultura, nego i zbog loših vremenskih prilika, kao i činjenice da je sve teže obezbediti kvalitetnu radnu snagu.

Po mnogo čemu drugačija godina, pa je i snalaženje u izmenjenim uslovima rešavano u hodu – kažu kikindski povrtari.

Nakon velike, čak neočekivane potražnje za rasadom, nastavak >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sezone bio je uslovljen mnogim lošim okolnostima. Od pandemije, pa do nepovoljnih vremenskih prilika za određene povrtarske kulture. Veliki ovogodišnji promašaj bila je zelena salata, dok je slabiji rod kornišona pokriven boljom cenom, ali i ugovorenim plasmanom.

Plasman i naplata proizvoda kao da iz godine u godinu poistaju problematičniji. Dodatna otežavajuća okolnost je kvalitetna radna snaga, koju je sve teže obezbediti.

Mala povratarska gazdinstva, koja su najčešća i na severu Banata, svoju robu plasiraju na pijacama. Nažalost, u Kikindi nije na pravi način zaživela online tržnica.

Dobri primeri pojedinih gradova i regiona pokazuju da je za uspešniji plasman proizvoda neophodno udruživanje, neka vrsta asocijacije koja će okupiti manje proizvođače i olakšati im izlazak na tržište. U suprotnom, mala gazdinstva teško opstaju, pa je sve manje mladih koji se odlučuju za tu vrstu poljoprivredne proizvodnje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.