Leto počinje sutra u 11.13 časova

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jun.2022, 05:43

Leto počinje sutra u 11.13 časova

Leto ove godine počinje sutra, u utorak, 21. juna, u 11.13 časova, dok će u isto vreme, u ovom 172 danu u godini, za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti početi zima, saopšteno je danas iz Astronomskog društva ''Ruđer Bošković''.

Na dan početka leta obdanica je najduža, a noć najkraća.

Sunce će u Beogradu izaći u 04.51, a zaći u 20.27, tako da će obdanica trajati 15 sati i 36 minuta, dok će noć trajati svega 8 sati i 24 minuta.

Na dan >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << početka leta Sunce pravi svoj najveći dnevni luk iznad horizonta.

Izlazi na severoistoku, na jugu dostiže najveću dnevnu visinu, a zalazi na severozapadu.

Visina Sunca je najviša na severnoj Zemljinoj polulopti.

Astronomi kažu da se Sunce u svom prividnom kretanju po ekliptici na dan početka leta nalazi u tački letnjeg solsticijuma ili suncostaja.

Naime, izgleda da se visina Sunca u podne, par dana pre i posle početka leta, ne menja, odnosno da Sunce "stoji".

Prividno se ne menja ni dužina dana, ali samo prividno, navode iz ''Ruđera Boškovića''.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

KONAČNO! Sutra počinje leto, evo koliko će trajati najduži dan u godini

Izvor: Blic, 20.Jun.2022

Leto ove godine počinje sutra, 21. juna, u 11.13 časova, dok će u isto vreme, u ovom 172. danu u godini, za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti početi zima, saopšteno je iz Astronomskog društva "Ruđer Bošković".

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.