Lenovo preuzeo Motorola Mobiliti od Gugla

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Okt.2014, 14:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lenovo preuzeo Motorola Mobiliti od Gugla

Kompanije Lenovo i Gugl danas su objavile da je završeno preuzimanje Motorola mobiliti (Mobility) jedinice od kompanije Gugl (Google), čime je Lenovo pozicioniran kao treći najveći proizvođač smart telefona u svetu, a vrednost transakcije je oko 2,91 milijardi dolara.

Iznos od 2,91 milijardu dolara može biti predmet određenih korekcija, a uključuje približno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 660 miliona američkih dolara isplaćenih u kešu, kao i 519.107.215 novoizdatih običnih akcija kompanije Lenovo, čija ukupna vrednost prelazi 750 miliona dolara i oko 4,7 odsto ukupnog akcijskog kapitala kompanije Lenovo.

Preostalih 1,5 milijardi dolara biće isplaćeni kompaniji Gugl u formi trogodišnjih obveznica. Prethodno joj je isplaćeno oko 228 miliona dolara u kešu.

Lenovo će upravljati kompanijom Motorola kao kompanijom u svom vlasništvu, sa sedištem u Čikagu. Završetkom ovog preuzimanja, Lenovo će preuzeti i 3.500 zaposlenih širom sveta - od čega 2.800 u SAD, koji dizajniraju, osmišljavaju i pružaju korisničku podršku za izuzetne Motorola uređaje.

Preuzimanjem Motorola brenda, Lenovo je preuzeo i inovativni protfolio smart telefona kao što su Moto X, Moto G, Moto E i DROIDTM serija, kao i planiranih budućih Motorola proizvoda (uključujući i Moto 360 sat).

Izvršni potpredsednik Lenovo mobajl biznis grupe (Mobile Business group) grupe Liu Jun biće predsednik Upravnog Odbora kompanije Motorola, a Rik Osterloh, veteran kompanije Motorola, ostaće predsednik i glavni izvršni direktor kompanije Motorola.

"Kombinacijom prednosti naše dve kompanije, očekujemo da ćemo prodati više od 100 miliona mobilnih uređaja ove godine - uključujući smart telefone i tablete - oslanjajući se na vodeću poziciju Lenovo brenda na tržištu Kine, ali i tržišta u razvoju, dok Motorola ima čvrsto uporište u već razvijenim tržištima poput SAD", rekao je Jun.

Kompanija Gugl će zadržati većinu patenata iz portfolija kompanije Motorola, dok će Motorola imati licencna prava na ovu i drugu intelektualnu svojinu.

U sopstvenom vlasništvu, Motorola će zadržati više od 2.300 patenata i veliki broj sporazuma i kros-licence za patente, kao i brend i zaštitni znak portfolija Motorola Mobiliti.

Ovo je peti put od 2005. godine kako je Odbor za strana ulaganja u Sjedinjenim Američkim Državama (CFIUS) odobrio Lenovu preuzimanje američke kompanije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Lenovo preuzelo Motorola Mobiliti od Gugla

Izvor: Blic, 30.Okt.2014

Kompanije Lenovo i Gugl danas su objavile da je završeno preuzimanje firme Motorola mobiliti od kompanije Gugl, čime je Lenovo pozicioniran kao treći najveći proizvođač smart telefona u svetu, a vrednost transakcije je oko 2,91 milijardi dolara...Iznos od 2,91 milijardu dolara može biti predmet...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.