Laureatima uručena Pupinova nagrada Matice srpske

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Okt.2020, 19:51

Laureatima uručena Pupinova nagrada Matice srpske

Pupinova nagrada Matice srpske, koja se dodeljuje za doprinos u tehničkim i prirodno-matematičkim disciplinama, uručena je laureatima u prostorijama te ustanove.

Pupinova nagrada Matice srpske dodeljuje se od 1996. godine iz Fonda Mihajla Pupina, te sredstava Matice, a za diplomske, master, magistarske i druge naučne radove studenata redovnih studija. Prvu nagradu, ove godine, dobili su Trivko Kukolj i Aleksandar Stanisavljević. Drugonagrađeni su Ana Ćupurdija, Anka Jevremović >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i Marjan Urekar, dok su dobitnici treće nagrade Milan Stojanović, Vukan Ninković, Milan Božić i Darko Ninković.

"Utisci su izuzetno pozitivni, velika mi je čast što sam dobio ovu prestižnu nagradu, a nagradu sam dobio konkretno za jedan naučni rad koji je objavljen u međunarodnom časopisu i koji je deo istraživanja na mojim doktorskim studijama", kaže Aleksandar Stanisavljević, dobitnik prve nagrade.

"Meni je velika čast što je moj rad izabran u ovako jakoj konkurenciji, kako master, tako i diplomskih i drugih naučnih radova. Rad je nastao kao rezultat studentske prakse koju sam radio na Institutu za fiziku u Zemunu. Praksu sam radio u drugoj polovini 2018. godine, a rad je prošle godine objavljen u jednom časopisu "Physical review"", rekao je Trivko Kukolj, dobitnik prve nagrade.

"Iskreno, ja sam se prijavila bez nekih očekivanja, tako da sam zaista mnogo srećna, velika mi je čast da budem danas na ovoj dodeli", kaže Ana Ćupurdija, dobitnica druge nagrade.

Žiri je naglasio da je ovogodišnja konkurencija bila jaka, te da se biralo između 16 izuzetnih radova.

"Svi oni su pokazali visok istraživački kvalitet, specifične rezultate, i svaki od njih je dao poseban doprinos svom polju. Najviše radova je iz oblasti elektrotehnike, ali imamo i dobitnike iz fizičke hemije, i drugih oblasti, dakle to su one oblasti kojima se bavio Mihajlo Pupin", kaže prof. dr Vladimir Katić, predsednik žirija.

Pupinova nagrada Matice srpske dodeljuje se jednom u tri godine, a ovogodišnju je podržala Gradska uprava za kulturu Grada Novog Sada.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.