Kupusinski duvački orkestar održava tradiciju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Sep.2017, 13:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Kupusinski duvački orkestar" održava tradiciju

Kupusina nije poznata samo po voćarima i povrtarima, već i po jednom od najvećih duvačkih orkestara u Zapadnobačkom okrugu. Prošle godine u selu je održan Festival duvačkih orkestara, jedinstven u Vojvodini, pa se nadaju da će i ove godine muzička manifestacija biti međunarodnog karaktera.

Magistar umetnosti Laslo Dieneš napustio je Beogradsku filharmoniju i vratio se u rodnu Kupusinu pre oko 25 godina. Svoju muzičku misiju ostvario je tako što je Kupusince ujedinio >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u najveći ovdašnji duvački orkestar, koji broji oko četrdesetak članova.

"U Kupusini je nekada bilo više manjih orkestara sa po sedam članova. Onda se rodila ideja da objedinimo sve muzičare u jedan veliki orkestar, jer su duvački instrumenti tradicija našeg sela. Počeli smo sa starijim članovima i bilo ih je oko dvadesetak u početku, ali na žalost oni više nisu među nama. Kako su deca stasavala, pa tako smo ih uvodili u orekstar. Svi učenici pohađaju i Osnovnu muzičku školu "Stevan Hristić". Nekada sam ja bio među najmlađim članovima orkestra, a sada sam najstariji", rekao je Laslo Dieneš, magistar umetnosti – tuba.

U orkestru je sve više mlađih koji žele nastaviti tradiciju sviranja duvačkih instrumenata.

"Učenik sam petog razreda i truba mi se sviđala od kada sam čuo prve melodije. U orkestru se družimo, ali i redovno vežbamo da bi na najbolji način predstavljali svoje selo na manifestacijama i takmičenjima", izjavio je Manuel Zigić, učenik trube.

"Truba mi se sviđa kao instrument i zbog toga sam se odlučio da je sviram", dodao je Bodonji Edmond, učenik trube.

Gotovo da ni jedna ovdašnja manifestacija nije prošla bez nastupa "Kupusinkog duvačkog orkestra" koji je zaštitni znak sela. Oni se uveliko pripremaju za predsojeći festival duvačkih orkestara.

"Pored učešća na manifestacijama i festivalima, svirali smo i u jednom filmu koji se snimao u Subotici početkom 2000. godine. Ponosim se zato što je Kupusina malo selo, a ima toliko muzičara... Ljudi kažu da u Kupusini ima više muzičara nego pasa.. ", napomenuo je Dieneš.

Muziciranje za članove orkestra nije samo sviranje, već i druženje uz održavanje tradicije i promovisanje muzičke kulture. Na repertoaru ovog orkestra nalaze se brojna dela poznatih kompozitora, ali isto tako i ona s područja strane i džez muzike.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.