Kulturna saradnja Vojvodine i ruske Republike Komi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Feb.2018, 17:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kulturna saradnja Vojvodine i ruske Republike Komi

Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Miroslav Štatkić razgovarao je danas sa ministrom kulture, turizma i arhivskih poslova Republike Komi Sergejom Vitaljevićem Jemeljanovim i direktorkom Filharmonije Komija, Marijom Balmastovom o mogućnostima saradnje u oblasti kulture, saopšteno je iz Pokrajinskog sekretarijata za kulturu.

Prema Štatkićevim rečima, jedan od prioriteta međunarodne saradnje resornog sekretarijata je upravo bliže >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i konkretnije povezivanje sa Ruskom Federacijom, pa samim tim i sa Republikom Komi.

Ova ruska republika pokazala se kao dobar partner podržavajući značajne projekte u oblasti obrazovanja, s obzirom na pobratimljene gradove Uht u Republici Komi i Zrenjanin.

"S obzirom na to da je Vojvodina specifična sredina sa brojnim kulturnim sadržajima i institucijama kulture, mogućnosti za saradnju su brojne, kao i spremnost da se ostvari i u oblasti kulture," rekao je Štatkić.

Ministar Jemeljanov je istakao zadovoljstvo saradnjom sa Srbijom, pa samim tim i Vojvodinom, naglasivši da će se tokom ove godine u celom Komiju održavati brojni festivalski, operski i baletski nastupi, kao i drugi kulturno umetnički sadržaji, jer je ona kao posebna federalna oblast proglašena njihovom "prestonicom kulture".

Gosti iz Republike Komi izneli su da se svake godine u novembru u Sanktpetersburgu, kao centralna manifestacija cele Ruske federacije, održava kulturni forum i da je to prilika da se potpiše sporazum o kulturnoj saradnji Republike Komi i AP Vojvodine, kao krovni dokument, koji bi preciznije definisao saradnju institucija iz oba regiona.

Jemeljanov je ovom prilikom dodao da će tokom ove godine folklorni ansambl iz Komija imati nastup u Bugarskoj, kada je prilika da nastupi i u Novom Sadu.

Današnjem sastanku su prisustvovali i zamenica ministra kulture Ruske Federacije Ala Monjilova, savetnik za kulturu u ambasadi Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Konamihin, Senka Begin, savetnica predsednika Pokrajinske vlade zadužena za međunarodnu saradnju, Sergej Tamaš, pomoćnik pokrajinskog sekretara za privredu i turizam, Nebojša Drakulić, pomoćnik sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu i direktorka Zavoda za kulturu Vojvodine Smiljka Vlajić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.