Kultura u rukama svih nas

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Sep.2017, 12:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Kultura u rukama svih nas"

Kultura u rukama svih nas. Upravo je to cilj novog projekta "Nova mesta", Fondacije Novi Sad 2021 - evropska prestonica kulture.

Kultura, nisu samo predstave i koncerti, kultura je način život. Time se vodi Fondacija „ Novi Sad 2021 - Evropska prestonica kulture. Ideja je potkrepljena i njihovim projektom „Nova mesta". U pitanju je konkurs za uređenje javnih prostora koji će postati mesta širenja kulturnih sadržaja i povezvianja ljudi. Konkurs sprovodi Društvo arhitekata >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Novog Sada, a prvi put uzete su u obzir želje, očekivanja i ideje građana.

"Smatramo da su javni prostori mesta gde kultura počinje, komunikacija, gde ljudi razgovraraju, druže se i gde nastaju nove ideje, zato smo mislili da je jako važno da i oni sami učestvuju u uređivanju tih javnih prostora. Tokom jula meseca sproveli smo istraživanje, ispitali smo preko hiljadu ispitanika, stanovnika 7 mesnih zajednica u Novom Sadu", kaže Milica Rašković, Fondacija Novi Sad 2021 - Evropska prestonica kulture.

Odabirom građana, biće uređeni javni prostori u mesnim zajednicama Telep, Detelinara, Kovilj i Sremska Kamenica. Radovi arhitekata su pristigli i žiri koji čine stručanjaci iz zemlje i regiona uskoro će izabrati najbolja rešenja koja će biti nagrađena. Šta je važno uzeti u obzir prilikom osmišljavanja mesta kulturnih dešavanja?

"Ne smemo taj prostor prepuniti elementima, ne sme biti isuviše klupa, puno igračaka, prevelikih kandelabri, moraju ostati praznine, jer doći će sadržaj koji će tu morati da se desi. Govorimo o prostorima kao o scenama, ne samo o kulturnim, zabavnim itd. nego o svakodnevnim. Ljudima treba da se malo susretnu, zašto taj prostor ne bi bio lep", kaže Darko Polić, DANS.

Konačnu odluku žiri će doneti 25. septembra, a do tada i naše mišljenje može uticati na odluku žirija. Da biste glasali za najbolje arhitekotnosko rešenje posetite internet sajt novisad2021.rs i izaberite odeljak Nova mesta. To je dobar podsetnik da smo svi kreatori stvarnosti i kulture.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.