Kuće ostale na trasi zacrtanog kolovoza

Izvor: Blic, 03.Jul.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kuće ostale na trasi zacrtanog kolovoza

Početak rekonstrukcije i proširenja Hadži Ruvimove ulice, posla vrednog 123 miliona dinara najavljenog za polovinu jula, doveden je u pitanje, pošto nisu rešeni svi imovinsko - pravni odnosi oko vlasništa nad placevima preko kojih bi trebalo da se proširi saobraćajnica. Vlasnici nekoliko kuća predviđenih za rušenje odbijaju da se iz njih isele dok preduzimači koji su od njih otkupili placeve, a potom iz preprodali Zavodu za izgradnju grada, ne ispune svoje obaveze iz ugovora. U Zavodu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << se nadaju brzom rešenju sporova.

Iako je ostalo desetak dana do dolaska bagera, vlasnici kuća, koje se skoro sve nalaze sa desne strane ulice iz pravca Novosadskog sajma, nisu želeli da zvanično pričaju o nevolji u kojoj su se našli. Nezvanično, ipak kažu da je problem nastao jer građevinski preduzimači, kojima su pre nekoliko godina prodavali placeve za gradnju višespratnica nisu ispoštovali ugovore, a u međuvremenu su se uknjižili kao vlasnici i potom zemljište prodali ZIG-u.

- Mi smo pre nekoliko godina prodali kuću i plac i investitor nam je u ugovoru obećao određene stvari, od kojih je ispunio samo deo. Možda je greška što smo dali da se odmah uknjiži, što mu je omogućilo da sada proda zemljište ZIG-u, pa smo mi sada pred iseljavanjem, a ne možemo ništa da učinimo. Nadam se da će ipak sve biti rešeno kako treba, jer očekujemo da će pod pritiskom grada koji planira ovde da izvodi radove ispoštovati ugovor i dati nam ono što nam pripada, nakon čega ćemo investitoru predati plac, a on potom ZIG-u - kaže jedan od vlasnika kuća u Hadži Ruvimovoj.

Neki od njih kaju se što nisu sačekali, pa ZIG-u direktno prodali placeve, jer su čuli da su vlasnici placeva sa napuštenim i kućama pred raspadom od stotinak kvadrata dobijali i po 130.000 evra. U ZIG-u su potvrdili da su upoznati sa sporovima i da nastoje da problem reše, da se ne bi ponovila situacija iz Subotičkog bulevara ili nedavno završene Ulice Braće Ribnikara, gde su morali da naknadno prilagođavaju planove.

- Zavod je zaključio ugovore o preuzimanju nepokretnosti sa svima kojima je to bilo neophodno zbog privodjenja zemljišta nameni. Međutim, u pojedinim slučajevima, iako je potpisan sporazum sa uknjiženim vlasnicima do predaje poseda nije još došlo zato što ti vlasnici još nisu rešili pitanje iseljenja stanara sa kojima su sklapali kupoprodajne ugovore oko kupovine kuća. Nadamo se da će vlasnici to ubrzo rešiti sa stanarima, zbog ranijih sličnih slučajeva, a sve zbog toga što su pripreme za radove u samoj završnoj fazi - navode u ZIG-u.

Obnova Hadži Ruvime predviđa da se postojeća saobraćajnica proširi na dve trake u oba smera sa razdelnim ostrvom, parkinzima, kao i biciklističkim i pešačkim stazama, pri čemu bi bila postavljena i nova vodovodna i kanalizaciona mreža za ovaj deo Detelinare.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.