Kostreš: NIS vredi više od Crvene zvezde

Izvor: Blic, 08.Sep.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kostreš: NIS vredi više od Crvene zvezde

SRBOBRAN - Ako bude potpisan naftni sporazum sa Rusijom po kojem je NIS manje vredan od FK Crvena zvezda, Vojvodina treba da traži obeštećenje, jer je najveći deo NIS-a upravo vojvođanski „Naftagas".- rekao je Bojan Kostreš na mitingu protiv privatizacije NIS-a u Srbobranu u organizaciji Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Na Rekavici, ispred jedne od 88 naftnih bušotina, koliko ih ima u srbobranskoj opštini, okupilo se nešto više od stotinu građana Srbobrana i stranačkih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << simpatizera Lige socijaldemokrata Vojvodine na protestnom mitingu protiv privatizacije NIS-a.

Na 37 stepeni u hladu, protestanti su se rashađivali transpatentima „NISmo na prodaju", obučeni u majice sa natpisom „Tačku na pljačku".

- Vrednost NIS-a je 2,2 milijarde evra i taj podatak je objavljen i na sajtu Republičke Vlade, pa je nejasno ko će glasati da da naftnu industriju za pet puta nižu cenu. Time će se samo još više oštetiti Vojvodina, a Srbobran je primer da rudna bogatstva umesto koristi donose štetu. Srbobranci imaju ekološke probleme, urušava se tlo zbog izvlačenja nafte, a kamioni i cisterne uništavaju puteve - objasnio je Kostreš.

Prisutnima se obratila i republička poslanica Aleksandra Jerkov koja je uputila kritike kolegama u parlamentu kojima je partijska disciplina bitnija od interesa građana.

- Bilo je mnogo onih koji su kolutali očima i govorili da im je teško što će glasati za ovakav sporazum, ali su sedeli pognute glave u klupama. Skandalozno je što Srbija prodaje svoje najveće bogatstvo javnom nagodbom, kršeći pri tom zakon o privatizaciji i odredbe SSP rekla je ona i dodala da će Srbija biti jedina država u regionu koja je Rusiji ustupila pravo upravljanja nad naftnom industrijom na svojoj teritoriji.

Kostreš je prisutnima rekao da je krajnje uvredljiv pritisak da se NIS privatizuje pred 31. decembar kada će Vojvodini, po odredbama novog Ustava, biti vraćena njena imovina.

Dosta je Vojvodina bila bankomat i moneta za potkusurivanje u raznim dilovima - rekao je Kostreš i dodao će se LSV boriti da Vojvodina dobije pravo da raspolaže i Elektrovojvodinom, PTT i železnicom.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.