Kometa Neovajs na severozapadnom delu neba

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Jul.2020, 23:15

Kometa "Neovajs" na severozapadnom delu neba

Kometu "Neovajs" naučnici su proglasili najsjajnijom u poslednjih 25 godina, kada su je u martu locirali. Upravo nju ćemo od večeras do početka avgusta imati prilike da vidimo na severozapadnom delu neba.

Videli smo 1997. sa zemlje kometu "Hejl Bob" koja je najsličnija "Neovajsu", dok je poslednji put u našem sunčanom sistemu kometa poput "Neovajsa" bila u vremenu građenja piramida, odnosno pre oko 4.500 godina.

"Ona je uspela da prođe pored Sunca, nije se raspala >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i sada kako se udaljava od Sunca razvija i svoj rep prašine i gasova koji je interesantan za posmatranje i proučavanje sa zemlje", ističe Dušan Mrđa, sa Prirodno matematičkog fakulteta u Novom Sadu.

Kometu "Neovajs" moći ćemo najbolje da vidimo oko 22 časa, kaže Mrđa i dodaje da bi najbolje bilo da tom prilikom, ukoliko smo u prilici, budemo izmešteni iz grada.

"Komete nas često iznenade naglim promenama sjaja, te je nezahvalno govoriti o tome kakav je sjaj i dokle ćemo je pratiti. Ona će biti iznad horizonta do kraja jula i u prvoj polovini avgusta", navodi Mrđa.

Prema proračunima astrofizičara za oko 7000 godina ponovo ćemo videti kometu sličnog sjaja kao što je "Neovajs".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.