Ko su novi ambasadori u SAD i Kini?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jan.2020, 09:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko su novi ambasadori u SAD i Kini?

"U prvoj polovini ove godine, tridesetak srpskih ambasada dobiće nove šefove", najavljuje generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović i ističe da će Srbija u 2020. godini otvoriti i nova diplomatsko-konzularna predstavništva (DKP).

"Politika" ukazuje da za dva najznačajnija centra u kojima su ambasadori razrešeni, Vašinton i Peking, još nema novih kadrovskih rešenja.

Đerđ Matković i Milan Bačević, kao i svi ostali razrešeni ambasadori, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << čekaju poziv iz Beograda za povratak, a Odalović navodi za Politiku da za ova dva najznačajnija svetska centra još nije nađena zamena za Matkovića i Bačevića.

"Svi razrešeni su obavešteni i vraćaće se po dinamici koju treba da utvrdimo imenovanjem novih ambasadora. Novi šefovi DKP-a su stvar dogovora ministra, predsednika i vlade. Svi oni pre odlaska moraju da prođu određene pripreme i procedure. Dakle, stari ostaju dok ne budu imenovani novi, jer nije praksa da se mesta šefova DKP-a ostavljaju upražnjena", rekao je Odalović.

Ministarstvo će, napominje list, krajem fabruara ili početkom marta raspisati interni konkurs za popunu upražnjenih diplomatskih mesta, a nije, kako se navodi, reč samo o ambasadorima.

"Pošto se po pravilu na neka mesta prijavljuje više kandidata, a na neka niko, onda se onima koji ne budu izabrani na mesta na koja su konkurisli daje šansa da se u drugom krugu, odnosno na novom konkursu, prijave za upražnjena mesta", objašnjava Odalović.

Kako dodaje, plan je da se u misiju pošalje jedan broj "starih" karijernih diplomata koji su već bili na službi u inostranstvu, ali ističe i da u ministarstvu ima mlađih ljudi "koji sigurno svojim kvalitetima zaslužuju da budu na čelu misije".

Odalović najavljuje da će Srbija i ove godine otvoriti nova diplomatsko-konzularna predstavništva (DKP), ali ne želi da otkriva gde će biti otvorene nove misije, jer "zbog tih zemalja nije dobro da licitiramo".

Najavljuje i da će i u ovoj godini biti nastavljeno imenovanje počasnih konzula i ističe da su naši počasni konzuli odigrali veliku ulogu kada je reč o povlačenu priznanja Kosova.

Srbija trenutno ima 70 ambasada i 25 konzulata, a poznavaoci prilika u diplomatiji kažu da bi zemlja veličine Srbije trebalo da ima od 120 do 130 diplomatskih predstavništava, piše "Politika".

List ukazuje i da početkom februara Stefan Tomašević preuzima ambasadorsku poziciju u Bukureštu, gde je službovao najstariji aktivni srpski diplomata Branko Branković, dok je novi šef diplomatske misije u Ukrajini Aca Jovanović, koji je na to mesto došao umesto Radeta Bulatovića, prošle srede otputovao u Kijev.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.