Kineska kompanija donator Jeremićevog CIRSD-a

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Maj.2018, 08:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kineska kompanija donator Jeremićevog CIRSD-a

Kineska kompanija "Čajna enerdži fond komiti" (CEFC), koja je jedan od glavnih donatora organizacije CIRSD čiji je osnivač Vuk Jeremić, pomenuta je u sudskim dokumentima u okviru korupcionaške afere u kojoj su uhapšeni bliski saradnici Jeremićeve organizacije, piše današnji Blic.

Kako se navodi, "Čajna enerdži" je od osnivanja CIRSD-a do danas, jedan od glavnih donatora te organizacije, a pojedini mediji su preneli da je prema podacima Poreske uprave, od 2013. do 2017. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << godine, na račun privrednog subjekta "Vuk Jeremić PR Agencija za konsalting" iz Beograda, ona uplatila 1,3 miliona dolara.

Blic piše da mediji u SAD i Kini prenose da se taj kineski konglomerat po prvi put identifikuje u sudskim dokumentima otkako su uhapšeni bliski saradnici CIRSD-a, Patrik Ho i Šeik Tidijan Gadio.

Do sada se govorilo da je Ho nudio mito afričkim zvaničnicima u zamenu za privilegije u energetskom sektoru, a navodilo se da je to činio u ime ili za korist "velike neimenovane kompanije sa sedištem u Šangaju".

"Čajna enerdži" je spomenuta u jednom od dokumenata koje je tužilaštvo dostavilo kao dokaz za sud u Njujorku.

Pokazalo se da je firma ponudila dva miliona američkih dolara donacija predsedniku Čada Idrisu Debiju kako bi pomogla siromašnima i pokazala svoju "iskrenu posvećenost" zemlji.

Prema nezvaničnim saznanjima "Blica", CEFC je dva puta godišnje uplaćivala novac na račun CIRSD-a.

A prema rečima, kako navodi list, dobro obaveštenog izvora, poslednja očekivana uplata nije legla i to je prva posledica hapšenja čelnika CEFC.

Ovo nije jedini donator, ali jeste među najvećima, a takođe se u pitanje dovodi i šteta po ugled CIRSD-a koji se godinama pažljivo gradio, piše list.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

AFERA Kineska kompanija uplatila Jeremiću 1,3 miliona dolara

Izvor: Blic, 26.Maj.2018

Kompanija "Čajna enerdži fond komiti" (CEFC) krajem aprila je pomenuta u sudskim dokumentima u okviru korupcionaške afere u kojoj su uhapšeni Patrik Ho i Šeik Tidijan Gadio, bliski saradnici CIRSD-a, organizacije čiji je osnivač Vuk Jeremić.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.