Kikinda u znaku etno zvuka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Jul.2015, 15:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kikinda u znaku etno zvuka

U organizaciji Akademskog društva za negovanje muzike "Gusle", u Kikindi će večeras u 20 sati i 30 minuta svečano biti otvoren 14. Međunarodni festival orkestara – FENOK. Festival traje do subote, 25. jula, a svake večeri koncerti počinju u 20 sati i 30 minuta.

Za sve zainteresovane ulazak je slobodan. Održavanje FENOK-a i etno kampa pomogli su Opština Kikinda, NIS, Ministarstvo kulture i Pokrajinski sekretarijat za kulturu i informisanje.

"Prve festivalske >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << večeri, u dvorištu kikindskog Narodnog Muzeja, nastupaju četiri folklorna ansambla: "Mladost" iz Temišvara, "Vila" iz Novog Sada, "Eđšeg" i "Gusle" iz Kikinde, a nastupiće i gostujući orkestri" – najavio je Zoran Petrović, direktor ADZNM "Gusle". Kako najavljuju domaćini Festivala, pored ansambsls iz Srbije, kikindskoj publici će se u naredna tri dana predstaviti orkestri iz Rusije, Turske, Rumunije, solisti iz Bugarske, Bosne i Hercegovine, a najavljeno je učešće i više pevačkih grupa.

Danas je i zvaničan početak rada tradicionalnog etno kamp, koji se organizuje pod pokroviteljstvom ADZNM "Gusle".

Do 30. jula, studijsko istraživanje muzičkog tradicionalnog folklora gornjeg Banata i regiona okupiće 25 studenata iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske.

Zanimljivo je da je kikindski etno kamp ove godine domaćin i ekipi časopisa "Etnoumlje" - World Music Asocijacije Srbije. Poseban akcenat biće na vojvođanskim gajdašima, jer je ADZNM "Gusle" u UNESCO-vom projektu zaštita gajdaša Srbije, kao jedan od četiri razvojna centra.

Kako saznajemo, kompakt disk, koji će biti sniman tokom ovogodišnjeg FENOK-a i etno-kampa, biće dostupan na velikom Sajmu svetske muzike, koji se tokom jeseni održava u Budimpešti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.