Karavan Uhvati film proputovao Srbijom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Dec.2016, 12:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Karavan Uhvati film proputovao Srbijom

Revija najboljih filmova sa ovogodišnjeg međunarodnog festivala Uhvati sa mnom ovaj dan/Uhvati film prikazana je u više gradova širom Srbije.

Putovanje je započeto u Beogradu, 27. novembra u okviru multikongresa Serbian visions koji organizuje Nemačko-srpska privredna komora. Publika u skoro punoj sali hotela, pogledala je najbolje filmove sa prethodna četiri Festivala.

Već narednog dana, 28. novembra, karavan se preselio u Loznicu u prostorije Kancelarije za >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << mlade Loznice, koja je ujedno i partner u realizaciji projekcija u ovom gradu. U punoj sali srednjoškolaca, bila je dosta emotivnih reakcija. Film Zaveslaji, autora Vladimira Perovića, nagrađenog za najbolji dokumentarni film, izmamio je i nekoliko suza, a posebno interesantan mlađoj publici bio je ruski film Ispod mora.

Narodna biblioteka Stefan Prvovenčani u Kraljevu, 2. decembra bila je sledeća stanica karavana. U prijatnom ambijentu, uz knjige i časopise, raznovrsna publika uživala je u projekcijama. To su potvrdili i brojni pozitivni komentari nakon odgledanih filmova, a kao posebno značajno, prisutni su izdvojili temu personalne asistencije o kojoj govori film Neki bolji svet, autora i aktera Miodraga Petrovića. Saradnici Parnasa u organizaciji ovog događaja bili su Kreativna radionica Kraljevo i Narodna biblioteka Stefan Prvovenčani iz Kraljeva.

Karavan se zatim, 3. decembra, zaustavo u Užicu. U punom Gradskom kulturnom centru, projekcije filmova sa festivala Uhvati film obeležile su Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, i poslužile kao povod za dalje diskusije o snazi i motivaciji svakog pojedinca da se angažuje za bolji položaj osoba sa invaliditetom. Filmski karavan Uhvati film u Užicu realizovali su KAO Parnas iz Novog Sada i Udruženje invalida cerebralne i dečje paralize Užice.

Filmovi sa festivala Uhvati film obeležili su Međunarodni dan osoba sa invaliditetom i u Temerinu i Pančevu. Kancelarija za mlade opštine Temerin u partnerstvu sa udruženjem građana Centar kreativnog okupljanja, po drugi put ove godine, prikazala je i tri filma sa ovogodišnjeg Festivala. U preduzeću za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom ITECCION DOO Pančevo, emitovan je film sa Festivala čiji je autor osoba sa invaliditetom.

Karavan je putovanje završio u Valjevu, 5. decembra. U Centru za kulturu Valjevo, u okviru Festivala dramskog stvaralaštva osoba sa invaliditetom, pušteni su filmovi sa ovogodišnjeg Festivala. Ponovo je film Zaveslaji Vladimira Perovića ostavio snažne utiske i opravdao dobijenu nagradu za najbolji dokumentarni film. Partner u organizaciji valjevskih projekcija bilo je Društvo za cerebralnu paralizu Valjevo.

Međunarodni filmski festival Uhvati sa mnom ovaj dan/Uhvati film održava se od 2003. u Novom Sadu i obuhvata projekcije filmova i prateći program na temu invalidnosti. Ove godine prikazano je ukupno 35 filmova iz preko 21 zemlje sveta, na temu dostignuća i izazova sa kojima se susreću osobe sa invaliditetom. Zahvaljujući filmskim karavanima, filmovi su menjali perspektivu i u gradovima širom naše zemlje, omogućili nova poznanstva, susrete starih prijatelja, ali i naglasili značajne teme oko kojih bi javnost trebalo više da se angažuje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.