Kako pomoći trogodišnjem Aleksi da prohoda

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Apr.2021, 20:06

Kako pomoći trogodišnjem Aleksi da prohoda

Aleksa Kosanović iz Novog Sada boluje od spastične kvadri-plegije, što znači da ne može samostalno da hoda. Roditelji kažu da su već tokom prve godine primećivali da je njegov motorički razvoj drugačiji od očekivanog za taj uzrast. Sada, posle uspostavljene dijagnoze, za izlečenje ipak ima nade, a to je operacija zbog koje bi porodica Kosanović morala da otputuje u Ameriku. Za to su im neophodna dodatna sredstva.

Aleksa Kosanović rođen je prevremeno, zbog čega su >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prva dva meseca njegovog života, kako kaže majka Bojana, proveli na Odeljenju Neonatologije u Dečjoj bolnici u Novom Sadu. Već u najranijem dobu posumnjali su da motorički razvoj ne prati uzrast deteta, te su potražili stručnu pomoć. Sa tri godine, koliko sada ima, Aleksi je dijagnostikovana spastična kvadriplegija.

"Ima spazam u mišićima koji mu otežava kretanje i zbog toga ne može samostalno da hoda", objašnjava Bojana Kosanović.

Sada, uz terapiju i redovne fizikalne vežbe, Aleksa, uz nečiju pomoć, može da stoji.

"Primetim kad odemo kod prijatelja kad se igra sa njihovom decom, da ih zgrabi da sednu jer ne može da ih stigne kad trče tamo vamo", kaže Bojana.

Aleksi se, međutim, može pomoći. Preporučena im je operacija i dalja rehabilitacija na Dečjoj klinici u Sent Luisu u Americi, za šta im je potrebno oko 80 hiljada evra, a roditelji su već u kontaktu sa doktorom koji bi mogao da ga operiše.

"On nas je uverio da je Aleksa odličan kandidat za to. Predvideo je da će jednog dana moći samostalno da hoda. Ukloniće mu taj spazam u kičmi i olakšati prohodavanje", kaže Bojana Kosanović.

Kosanovići se nadaju da će put Amerike krenuti na jesen. Da tako i bude, možemo pomoći i mi slanjem sms poruke sa brojem 964 na 3030, tako što ćemo učestvovati u licitaciji u fejsbuk grupi Budi human ili se obratiti Aleksinim roditeljima putem Instagram naloga sa nazivom "Za Aleksinu operaciju".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.