KI: Nešto manji prinosu pšenice

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Jun.2016, 13:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KI: Nešto manji prinosu pšenice

Žetva pšenice u severnom Banatu počeće krajem juna i očekuju se prinosi nešto manji nego prethodne godine, odnosno oko tri i po tone po hektaru, poručeno je na Danu polja u Kikindi. Sunokret i kukuruz trenutno su u dobroj kondiciji i još uvek nema oštećenja listova usled nedostatka vlage.

Žetva ozimog ječma na području severnog Banata počeće za nekoliko dana, a krajem juna paori bi trebalo da započnu najveći posao u sezoni – žetvu pšenice. Ona je na području >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Kikinde zasejana na oko 12.000 hektara i očekuje se prosečan prinos oko tri i po tone po jedinici površine.

Pročitajte još:

Zasejano 1,6 miliona hektara, najviše kukuruza i sojeKiše pogodovale usevima pšeniceTrgovci očekuju dobru cenu pšenice

"Ono što je karaktersitično jeste da smo imalo izuzetno veliki deficit padavina u martu i aprilu tako da je jedan deo produktivnog bokorenja praktično trajno izgubljen. Jednostavno, biljke su izbacivale višak bokora i imamo situaciju da je većina pšenice reagovala sa manjim klasom po jedinici površine u odnosu na prošlu godinu. Ako je to za sada parametar koji određuje prinos, možemo da ga očekujemo deset do petnaest odsto nižeg od prošle godine", kaže Zoran Simić iz Poljoprivredne stručne službe u Kikindi.

Ratari su trenutno zadovoljni izgledom žita, ali je otupna cena pšenice i dalje najvažnija tema među paorima.

"Treba da nam i plate tu pšenicu pošteno, mi smo se trudili, sve smo urdili što se tiče agrotehnike, izvršili smo sve operacije, i ako se država prema nama ponese fer i korektno, treba da odredi adekvatnu cenu'", veli Milivoj Šibul, poljoprivrednik iz Kikinde.

Mišljenje stručnjaka je da će prinos biti nešto slabiji u odnosu na lane, imajući u vidu da je više od 70 odsto ukupnih površina pod pšenicom zasejano van optimalnog roka. Naredni dani biće presudni po pitanju prinosa, s obzirom na to da je žito u fazi nalivanja zrna.

"Moram napomenuti da su uslovi za formiranje mase od hiljadu zrna izuzetno povoljni, možda u ovom delu malo slabije zbog količine padavina, ali pšenica nije bila jako ugrožena", naveo je dr Novica Mladenov sa Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu.

Suncokret i kukuruz zasejani su uglavnom u optimalnom roku i nisu ugroženi usled nedostatka padavina. Takođe, primetan je porast površina pod stočnim graškom koji je zasejan na oko 200 hektara i stočarima predstavlja veoma ekonomski značajnu kulturu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.