Jubilarni 10. Kulturopolis posvećen Konjoviću

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Feb.2022, 19:57

Jubilarni 10. "Kulturopolis" posvećen Konjoviću

Jubilarno deseto izdanje emisije “Kulturopolis,“ koje je na programu Prvog programa radija RTV-a u utorak, 1. marta, u 22 sata i 12 minuta, biće u znaku jednog od naših najvećih slikara, Milana Konjovića.

Povod je 55 godina Galerije “Milan Konjović,“ 15. stalna postavka “Stepenice ka nebu“ i tematska izložba “Slikarski koreni,“ koje prikazuju Konjovićev put ka vrhu srpske likovne umetnosti.

“Želela sam da jubilarnu emisiju posvetim slikaru jedinstvene >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << energije i likovnog izraza, koji je na svoj život gledao kao na jednu veliku avanturu, zbog čega je, kako je umeo da kaže, i nosio mornarsku majicu. Slušaoci će saznati kako su izgledali Konjovićevi počeci, povratak iz Pariza u Sombor krunisan ’crvenom fazom,’ kao i poslednje delo koje je naslikao,“ objašnjava autorka emisije “Kulturopolis“ i urednica kulture Prvog programa radija RTV-a na srpskom jeziku, Ivana Maletin Ćorilić.

Emisija “Kulturopolis“ bavi se kulturnim identitetom i kulturnom politikom gradova i mesta širom naše zemlje. Izbor tema i sagovornika varira u zavisnosti od lokacije snimanja, lokalne kulturne ponude i aktuelnih kulturnih dešavanja.

“Vojvodina se, zaista, pokazala kao nepresušan izvor inspiracije. Od rekonstrukcije Podgrađa i inicijative da ono postane kulturna četvrt, obnove i razvoja Sremskih Karlovaca, preko nominacije ’Kulturnog predala Bač’ za upis na Uneskovu listu svetskog kulturnog i prirodnog nasleđa do evropskog projekta ’ArcheoDanub’ koji će omogućiti da, jedna od četiri nekadašnje prestonice Rimskog carstva, Sirmijum, postane arheološki park.

Nisu izostale ni pozorišne priče poput višegodišnje rekonstrukcije Narodnog pozorišta u Subotici i lutkarske scene u Zrenjaninu. Ispratila sam i prvi naučni skup o Dunđerskima u Srbobranu na temu “Porodica Dunđerski – građanska kultura srpske Vojvodine,“ kao i dva značajna jubileja u prestonici naivne umetnosti, Kovačici - dve decenije od smrti Zuzane Halupove, najpoznatije predstavnice naivnog slikarstva u svetu i ambasadorke UNICEF-a, i 25 godina od smrti Martina Jonaša, jednog od najistaknutijih naivnih slikara.“

Autorka emisije otkriva da u budućnosti planira da obiđe i gradove i mesta van pokrajine u potrazi za novim, zanimljivim pričama i iskustvima.

Prvo izdanje emisije posvetila je transformaciji Novog Sada od Srpske Atine do Evropske prestonice kulture, a za “Kulturopolis“ su govorili akteri domaće kulturne scene i nosioci kulturnih politika poput našeg proslavljenog violiniste Stefana Milenkovića i osnivača i direktora EXIT festivala Dušana Kovačevića.

Emisiju “Kulturopolis“ možete da pratite svakog drugog utorka od 22 sata i 12 minuta na Prvom programu radija RTV-a. Ukoliko ste propustili neka od dosadašnjih izdanja, možete ih poslušati odloženo na sajtu RTV-a: https://rtv.rs/sr_lat/kulturopolis.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.