Jeremić svedoči na suđenju Patriku Hou

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Nov.2018, 07:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić svedoči na suđenju Patriku Hou

Na suđenju Patriku Hou, bivšem ministru unutrašnjih poslova Hongkonga i generalnom sekretaru fondacije Čajna enegdži fand komiti (CEFC), optuženom za pranje 2,9 miliona dolara i korupciju trebalo bi da svedoči bivši šef srpske diplomatije i predsedavajući Generalne skupštine UN Vuk Jeremić.

Kurir u štampanom izdanju najavljujući svedočenje Jeremića piše o tome kako je optuženi Ho finansirao funkcionere UN, među njima i Jeremića, te dvojicu njegovih naslednika, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Džona Eša i Sema Kutesu.

Kako se u tekstu navodi, Jeremiću je isplaćeno 1,7 miliona dolara, Ešu 50.000, a Kutesi pola miliona dolara.

Sva trojica bivših predsedavajućih Generalne skupštine novac su počela da dobijaju po odlasku s funkcije, a list navodi i da se sumnja da je Ho preko UN obezbeđivao unosne poslove za kineske energetke kompanije.

Kurir podseća da je Ho uhapšen u novembru 2017, da ga terete da je ponudio dva miliona dolara predsedniku Čada u zamenu za dobijanje privilegovanih prava na eksploataciju naftnih bušotina u toj zemlji, a da je za dozvola u poslovima u energetskom sektoru Semu Kutesi uplatio pola miliona dolara.

Sa Hoom je u Njujorku uhapšen i Tidijan Gadio, bivši ministar spoljnih poslova Senegala, koji se sumnjiči da je za pomoć u sklapanju tih poslova uzeo mito od 400.000 dolara.

Prema pisanju svetskih medija, na koje se poziva Kurir, šema mita pokrenuta je oktobra 2014. kada su se Gadio i Ho sastali u UN, a Kutesa je tada bio predsedavajući GS, da bi mu nedugo pošto mu je okončan jednogodišnji mandat Ho navodno uplatio pola miliona dolara.

Pre njega je pod istragom bio i njegov prethodnik Džon Eš, koji je 2015. i uhapšen zbog mita, ali optužnica nije podignuta jer je on u međuvremenu preminuo pod dosta čudnim okolnostima.

Jeremić je na mestu predsedavajućeg bio od 2012. do 2013. a novac od Hoa počeo je da dobija dva meseca po prestanku mandata, navodi Kurir.

Patrik Ho je, inače, više puta dolazio u Beograd kao specijalni gost Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj Vuka Jeremića, gde je govorio na tribinama, dok je Gadio u savetodavnom odboru CIRSD, kako je navedeno na sajtu te organizacije.

Kurir piše i da je četiri meseca nakon hapšenja Hoa u Kini pokrenuta istraga protiv predsednika i izvršnog direktora kompanije CEFC Je Đenminga, u kojoj je Ho bio generalni sekretar, te da je Đenming priveden, a kompanija zbog toga zapala u probleme.

Jeremić je pozvan kao svedok, o čemu je prethodnih dana obavestio javnost navodeći da je iz SAD tražio zvanični dokument, odnosno pismo američkog tužioca kojim se, kako kaže, potvrđuje da nije bio ni optužen ni osumnjičen i da ga tužilaštvo poziva kao svedoka.

Hoa je, kaže, upoznao, od njega je primao donacije za svoj institut, kao i za konsultantske usluge, a porez je plaćao u Beogradu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.