Jasmini Stojković prva nagrada Grafesta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Dec.2016, 14:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jasmini Stojković prva nagrada Grafesta

Dodelom priznanja autorima najboljih dokumentarnih filmova sinoć je u Gračanici završen 5.Grafest, a dokumentarac novinarke Jasmine Stojković proglašen je za najbolji na ovogodišnjem festivalu.

U konkurenciji 13 dokumentarnih filmova i kratkih tv formi koji su prikazani tokom tri dana festivala, žiri je proglasio najboljim ostvarenje "Na putu za povratak", novinarke Jasmine Stojković i televizijske produkcije Centar iz Gračanice.

"Na putu za povratak" je priča >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << o pokušaju raseljenih Srba da se vrate u Mušutiše. Sprečavanje njihovih komšija Albanaca u tome je za autorku ovog filma jedna vrsta zločina.

"Kada nekome uskraćujete osnovno ljudsko pravo na imovinu, pravo da se slobodno kreće i da bude na svome to jeste jedna vrsta zločina. Nažalost glavna preokupacija nas novinara je ta kosovskometohijska realnost, jedna zbilja u kojoj su narušena mnoga ljudska prava Srba", kaže Jasmina Stojković, prenosi RTV Kim iz Čaglavice.

Druga nagrada na ovogodišnjem Grafestu pripala je Bojanu Antiću, novinaru RTV Puls iz Šilova za film "Časni krst u Jovića", a treća Žarku Joksimoviću za dokumentarac "17 godina posle - Velika Hoča", u produkciji RTK2.

Prema rečima jednog od članova žirija Predraga Radonjića, i ove godine su nagrađeni filmovi koji odražavaju realnost u kojoj žive Srbi na Kosovu.

"Mislim da ovaj festival na neki način ima tu svrhu. Ovde su prisutni lokalni autori, lokalne teme i mi smo gledali da u tom smislu i kontekstu radove koji su izabrani budu autentična svedočanstva koja pored estetskih kriterijuma imaju i taj moment trajnog svedočenja".

Za predsednika žirija, reditelja Danila Bećkovića Grafest predstavlja veliki značaj i za publiku i za profesionalce koji se bave dokumentaristikom. Iako je pohvalio autore za novinarsku hrabrost i profesionalizam, Bećković sugeriše da bi takmičari u budućnosti trebalo da obrate više pažnje na tehničke momente.

"Ja shvatam da je to jednim delom i posledica tehničkih uslova koje imaju lokalni mediji ali sa jednim podizanjem tehničke i zanatske lestvice poruka koja stiže sa Kosova i Metohije bi mogla da ode mnogo dalje. To je nešto što je jako važno i na šta bi trebalo obratiti pažnju u budućnosti", smatra Bećković.

Osim takmičarskog dela, publika u Gračanici je na festivalu mogla da vidi i dokumentarne filmove međunarodnih nagrađivanih autora. Ove godine fokus je bio na ženskom pogledu na film.

Organizator međunarodnog festivala Grafest je Dom kulture u Gračanici, a pokrovitelji su bili Ministarstvo kulture Republike Srbije i Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.