Izvorna umetnost i organska vina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Maj.2021, 09:41

Izvorna umetnost i organska vina

Banatska vina se po pravilu povezuju sa vršačkim vinogorjem i geografskim odredištem oko vršačkog brega. Orlovat, pokraj Tamiša je jedan vinski makrosvet. Posvećeni vinari ovoga kraja Banata, u posedu značajnih vinskih parcela, okupili su se 1998. godine u udruženje zvučnog naziva "Vesela braća".

"Naziv udruženja je po jednoj slici našeg znamenitog slikara Uroša Predića, rođenog u Orlovatu. Ovaj kružok već 23 godine širi vinsku ali i opštu kulturu. Svako okupljanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i druženje članova udruženja i gostiju protkano je kulturom i umetnošću. Predstavljanjem nekog književnog dela ili umetničkog opusa istaknutih stvaralaca ili prisustvom poznatih novinara. 1998, po osnivanju, udruženje "Vesela braća" ustalilo je i likovno saborovanje "OrlovArt" - navodi  predsednik udruženja Bole Kojičić.

Članovi udruženja pažnju su usredsredili na one loze koje su stvorene u Departmanu za vinarstvo i vinogradarstvo u Sremskim Karlovcima.

To nisu autohtona vina, ali za 20-30 godina – kako veruju članovi udruženja – zvaćemo ih autohtonim, jer su naše ravnice loze.

Ta vina će se plasirati i na svetsko tržište, ali će se znati da su iz Srbije.

Imam svoj izvanredni kaberne sovinjon, ali gosti iz inostranstva su navikli na takva vina, žele nešto izvorno, lokalno, pogotovo kada je to vino iz organske pripreme kaže Kojičić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.