Izostao očekivani uljana-repica-bum

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Dec.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izostao očekivani "uljana-repica-bum"

SREMSKA MITROVICA - Ove jeseni u Sremskom okrugu je pšenicom, ozimim ječmom, tritikalom i uljanom repicom zasejano 55 hiljada hektara, izjavio je Tanjugu sekretar Udruženja za agrar regionalne privredne komore Vladimir Vlaović.

Pšenica se prostire na gotovo 50 hiljada hektara, što je za 10 hiljada više nego lane. Uglavnom je posejana u optimalnom roku i uspešno napreduje, s obzirom da joj trenutne vremenske prilike idu na ruku.

Ono što, međutim, brine je činjenica >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da je pre setve samo na manjem broju parcela zaorano veštačko đubrivo, što će se sigurno nepovoljno odraziti na prinose.

Ozim ječam najviše je zasejan u mitrovačkoj, pazovačkoj i inđijskoj opštini, i to za 43,9 odsto iznad plana.

Uljana repica postepeno se vraća i na sremska polja. Ove jeseni njome je zasejano oko hiljadu hektara, i to najviše u rumskoj i pazovačkoj opštini.

Nagli pad cena nafte uticao je na smanjenje proizvodnje biodizela, a to se odrazilo i na setvu uljane repice, koja nije doživela očekivani "bum".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.