Izložba u podrumu bivšeg zatvora

Izvor: Blic, 15.Maj.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba u podrumu bivšeg zatvora

SUBOTICA, KIKINDA, PANČEVO - Spektakularnoj manifestaciji „Noć muzeja", koja se organizuje u 120 gradova sveta, 17. maja će se priključiti osam vojvođanskih gradova, između ostalih Subotica, Kikinda i Pančevo. Na ovom jedinstvenom umetničkom spektaklu posetioci će moći do kasnih noćnih sati da sa jednom ulaznicom posete lokalne galerije i muzeje, uživaju u koncertima, predavanjima, filmskim projekcijama i uličnim performansima.

U Subotici će od 18 do 02 sata >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << posle ponoći Gradski muzej posetiocima osim stalnih postavki pirkazati i premijeru filma o životu nedavno preminule vajarke Ane Bešlić, a održaće se i razgovor o legatima ove kulturne ustanove.

- Osim stalnih postavki posetioci Gradskog muzeja videće i poklon zbirke Umetničkom odeljenju. Obećavamo lep provod i verujem da će svi koji dođu uživati - kaže Olga Kovačev-Ninkov, viši kustos.

U subotičkoj galeriji „Dr Vinko Perčić" kažu da će od 20 časova početi da primaju posetioce i da su osmislili program iz tri celine.

- Otvorićemo izložbu slika naših sugrađanki Ksenije Kovačević i Ratke Lugumerski, pod nazivom „Ljubavne anegdote". U drugom delu umetnice će izvesti interaktivni video-performans u koji će pokušati da uključe publiku. Iz stalne postavke izložićemo dela Jelene Čović, Stipana Kopilovića, Šandora Olaha i Balaža G. Arpada - kaže Spartak Dulić, direktor Galerije.

Ratka Lugumerski objašnjava da, iako će u Galeriji „Perčić" biti muzike, hrane i pića, „Noć muzeja" neće biti zabava radi zabave već interaktivni događaj u kome će Subotičanima biti pružena prilika da se predstave svojim kreativnim radovima.

- Želimo da nam se pridruže svi autori umetničkih dela - kaže Ratka Lugumerski, akademska slikarka.

Narodni muzej iz Kikinde za „Noć muzeja" ove godine priprema program pod nazivom „Kurija horor", s namerom da publika što bolje upozna zgradu Muzeja, koja je nekada bila zatvor. Osim praćenja programa, Kikinđani će prvi put moći da se spuste u podzemne hodnike ove stare zgrade i u podrumu pogledaju izložbu - najavio je istoričar Vladislav Vujin.

- Arheološko odeljenje našeg muzeja priprema antropološku izložbu iz bronzanog doba „Mokrinčani iz bronzanog doba". Reč je o rekonstrukciji grobova sa nekropole u Mokrinu - kaže Lidija Milašinović, kustos Narodnog muzeja u Kikindi.

U okviru „Noći muzeja" u Kikindi će biti održana i izložba „Od Drakule do vampira Miloša iz Radojeva".

Prošle godine kikindski muzej za vreme ove manifestacije posetilo je oko 1.000 građana.

Izložba svetlosti i partizanska baza

Somborcima će tokom „Noći muzeja" biti predstavljena izložba lampi, svećnjaka i igre svetlosti. Autori izložbe su kustosi Gradskog muzeja, gde će se „Noć muzeja" i održavati u Somboru. Pored ove izložbe i stalne postavke Muzeja, Somborci će moći da vide i prezentacije i filmove o samom muzeju. Vrbašanima će se u Kulturnom centru predstaviti zbirka slika Jozefa Pehana, izložba neobičnih predmeta, obnovljena partizanska baza u jednoj od četiri najstarije kuće u Vojvodini, kao i apoteka Milete Leskovca iz 1895. godine.

Program i u parku

U Pančevu će naredne subote do kasno u noć biti otvorene prostorije Narodnog muzeja, Galerije savremene umetnosti, galerija „Dvorište" i „Elektrika". Publika će obići i izložbene prostore Istorijskog arhiva, „Studija 21", Doma omladine i kafe „Galerije". U Gradskom parku nevladine organizacije iz ovog grada će informisati posetioce, posebno mlade, o svojim budućim programima.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.