Izložba povodom 170 godina GMS

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Feb.2017, 22:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba povodom 170 godina GMS

Izložba "170 godina trajanja Galerije Matice srpske" biće otvorena 9. februara u holu Centralne zgrade Univerziteta u Novom Sadu.

Na otvaranju će govoriti rektor Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Dušan Nikolić, upravnica Galerije Matice srpske dr Tijana Palkovljević Bugarski i autor izložbe msr Snežana Mišić.

Povodom obeležavanja 170 godina od osnivanja Galerije Matice srpske tokom čitave godine organizovaće se razni programi - izložbe, predavanja, radionice >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u partnerskim ustanovama sa željom da se i van prostora Galerije široj javnosti predstavi njen rad i umetnička kolekcija, i na taj način najavi otvaranje Galerije nakon završetka radova na rekonstrukciji fasade i nove stalne postavke.

Tim povodom krajem 2016. godine Univerzitet u Novom Sadu i Galerija Matice srpske potpisali su Protokol o saradnji koju započinju izložbom "170 godina trajanja" u Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu.

Izložbu "170 godina trajanja" čine dve izložbe "Srpska umetnost u deset slika. Iz kolekcije Galerije Matice srpske" i "Košnica. Tradicija i savremeno stvaralaštvo" kojima se na najbolji način predstavlja osnovna ideja Galerije, a to je poštovanje tradicije i istovremeno praćenje savremenih umetničkih tokova, navedeno je u saopštenju.

Izložbom digitalnih printova na platnu "Srpska umetnost u deset slika. Iz kolekcije Galerije Matice srpske" kroz priču o deset "najreprezentativnijih" umetničkih dela nastalih u periodu od 18. do 20. veka predstavlja se srpska nacionalna umetnost, njen razvoj, procesi modernizacije i uključivanje u savremene evropske umetničke tokove.

Zastupljena su dela najznačajnjih predstavnika srpske umetnosti novijeg doba - od Hristofora Žefarovića, Dimitrija Bačevića i Stefana Teneckog, preko Katarine Ivanović, Pavla Simića, Paje Jovanovića i Stevana Aleksića, do Save Šumanovića i Ivana Tabakovića, kao i različite teme, umetnički stilovi i žanrovi - religiozna kompozicija, portret i autoportret, istorijsko slikarstvo, žanr scene i dr.

Autor i kustos izložbe je viši kustos msr Snežana Mišić.

"Izložba Košnica. Tradicija i savremeno stvaralaštvo", nastala povodom obeležavanja 190. godišnjice osnivanja Matice srpske, predstavlja savremeno viđenje i savremene (re)interpretacije njenog simbola - košnice.

Košnica je poslužila kao inspiracija i polazište za realizaciju vizuelnih (re)interpretacija izvedenih tradicionalnim umetničkim formama (slika, crtež, grafika, digitalna štampa, skulptura, audio-video zapisi, tekstovi, fotografija, redimejd).

Kao mesto sakupljanja i sabiranja u simboličnom smislu, košnica označava savremenu umetničku riznicu, izjednačavajući se tako sa muzejom/kućom u kojoj se sakupljaju i čuvaju umetnička dela, objašnjavaju iz Matice srpske.

Autor izložbe je mr Danilo Vuksanović, viši konzervator i urednik serije izložbi "Tradicija i savremeno stvaralaštvo".

Realizaciju izložbe omogućilo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.