Izložba Smrti nema, ima seoba u Pančevu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Dec.2016, 16:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba "Smrti nema, ima seoba" u Pančevu

Povodom obeležavanja 120 godina od nastanka slike "Seoba Srba" Paje Jovanovića i 93 godine od osnivanja Narodnog muzeja Pančevo, 23. decembra će u toj ustanovi kulture biti otvorena izložba "Smrti nema, ima seoba".

Narodni muzej Pančevo u saradnji sa ULUS-om i Muzejom Vojvodine pozvao je zainteresovane stvaraoce da prilože dela koja tematizuju inspiraciju i njihov odnos prema ovom Jovanovićevom delu, te da ih objedinjene prikaže na izložbi.

Devetnaest umetnika >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << predstaviće svoja dela koja će ostati u vlasništvu Narodnog muzeja Pančevo, čime se podstiče i neguje vrlina baštinjena, navedeno je u saopštenju muzeja.

Namera organizatora, u pogledu postavljanja koncepta i zadavanja teme poduhvata, nije bila izričito vezana ili nije se odnosila na kopiranje ili repliku slike u celini ili pojedinih njenih partija, već je umetnicima u tom smislu ostavljeno otvoreno polje za interpretaciju.

Prateća izložba učenika osnovne škole "Miroslav Antić Mika", koji su takođe svoju inspiraciju pronašli u delu "Seoba Srba", biće sutra otvorena.

Verzija koja se čuva u Narodnom muzeju Pančevo naslikana je 1895-1896. godine, pre dovršenja ispravki na verziji koja se nalazi u Muzeju Srpske pravoslavne crkve u Beogradu.

Ona prenosi prvobitnu ideju autora prikazujući paradni portret tadašnjeg srpskog društva i uz težnju ka istorijskoj autentičnosti, istovremeno poseduje i heroizovanu notu, stoji u saopštenju.

Narodni muzej Pančevo je uz pomoć gradskih vlasti otkupio ovo delo 1971. godine od Marije Radojčić iz Pančeva.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.