Izlicitirao 400 puta veću cenu od početne

Izvor: Blic, 19.Jul.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izlicitirao 400 puta veću cenu od početne

NOVI SAD, SOMBOR - Subotička firma „Jugo-ton" prodata je Nedeljku Okiljeviću na aukciji u Novom Sadu za cenu 400 puta veću od početne.

Prodaja te firme neobična je po mnogo čemu - budući da je početna cena bila samo 4.000 dinara, a pošto je novi vlasnik Nedeljko Okiljević iz Subotice licitirao do 1,5 miliona, odnosno 400 puta više nego što je traženo na startu, postignut je rekord svih aukcija do sada održanih u Novom Sadu. Pored „Jugo-tona", prodato je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << još osam od ukupno 17 ponuđenih vojvođanskih preduzeća, a među firmama koje su dobile novog gazdu je i somborski „Ekran", u čijem sastavu su i jedina dva bioskopa u tom gradu.

Za devet prodatih preduzeća, novi vlasnici ukupno će platiti 270 miliona dinara. Iako nije među skupljim preduzećima koja su do sada prodata, „Jugo-ton" je po mnogo čemu zanimljiv. Osim rekorda licitacije i niske početne cene, pažnju privlači i to što je novi vlasnik obavezan da investira 2.000 dinara, ali i isplati obaveze od 175.000 dinara. Zanimljivo je da je „Jugo-ton" nekada bila prodavnica poznate izdavačke kuće iz Zagreba, ali je posle raspada Jugoslavije preregistrovana u društveno preduzeće. Svu imovinu ovog preduzeća čine registar kasa, TA peć i protivpožarni aparat.

- Proširiću delatnost, otvoriti nova radna mesta i investirati više nego što sam u obavezi - obećao je novi vlasnik.

Na aukciji je novog vlasnika dobio i somborski „Ekran", koji u svom vlasništu ima dva bioskopa i oko 1.200 kvadrata građevinskog zemljišta. Njega je kupio Beograđanin Branislav Rodić za 17,8 miliona. Sem izjave da je novi vlasnik zadovoljan cenom, Rodićev zastupnik nije želeo dodatno da obrazlaže planove za budućnost. U „Ekranu" očekuju da bioskop nastavi s prikazivanjem filmova.

- Mi ne znamo ko je kupac i ne znamo kakve su njegove namere. Ugovorom između Agencije i kupca preciziraće se obaveze novog vlasnika o održavanju delatnosti, investicionim obavezama i socijalnom programu. Treba verovati da stogodišnja tradicija prikazivanja filmova u Somboru neće biti prekinuta i da će Sombor dobiti bioskop primeren gradu i njegovoj velikoj kulturnoj tradiciji - kaže direktor „Ekrana" Stevan Vasiljević.

Kupovinom ovog preduzeća Branislav Rodić postao je vlasnik dve zgrade u centru grada. Filmske projekcije, uz kraće prekide, održavaju se u „Narodnom bioskopu", dok je bioskop „Zvezda" pretvoren u poslovni prostor.

Nove vlasnike dobili su i subotički „Birostroj", veterinarske stanice u Sremskoj Mitrovici, Vršcu i Apatinu, kao i trgovinsko preduzeće „Pekos" iz Rume. Prodaja „Sloge" iz Kanjiže odložena je za 25. jul, a „Tera filma" iz Novog Sada za 19. septembar. Za kupovinu „Puteva" iz Zrenjanina, „Marka Oreškovića" iz Apatina, „Gradnje" i „Zvezda filma" iz Novog Sada, kao i „Okrim-sloga-agrara" iz Zrenjanina, te veterinarskih stanica iz Vrbasa i Odžaka, nije bilo zainteresovanih.

Za „Silos" najviše novca

Najveću cenu postiglo je preduzeće „Silos" iz Kovina, koje je kupio Aleksandar Grgić iz Novog Beograda za 166 miliona dinara. Ukupno 12 aukcionara licitiralo je za to preduzeće.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.