Izjava Ugljanina o otrovanim maskama u nadležnosti tužilaštva

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jul.2020, 12:22

Izjava Ugljanina o "otrovanim maskama" u nadležnosti tužilaštva

Nadležno tužilaštvo proceniće da li je lider SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin izjavom da je nošenjem maski porastao broj smrtnih slučajeva, uz sumnju da je u neke od njih "stavljeno malo virus ili malo bojnog otvor", počinio krivično delo širenju lažnih vesti u cilju širenja panike, kaže predsednik Udruženja sudija i tužilaca Srbije Nenada Stefanovića.

Stefanović, koji je zamenik Višeg javnog tužioca u Beogradu ukazuje da je osnovni oblik krivičnog dela izazivanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nereda i panike čini onaj ko iznošenjem ili prenošenjem lažnih vesti ili tvrdnji izazove paniku ili teže narušavanje javnog reda ili mira, ili osujeti ili značajnije ometa sprovođenje odluka i mera države.

Kvalifikovani oblik postoji ako je delo izvršeno putem medija, društvenih mreža, dodao je Stefanović i ukazao da je posledica ovog krivičnog - panika, koja se kod građana izaziva kada stvara osećanje nezadovoljstva, revolta ili neodobravanja prema nekim organima ili odlukama ili merama.

U konkretnom slučaju, prema rečima Stefanovića postoji tvrdnja, i moglo bi da se radi o neodobravanju epidemiološke mere nošenja zaštitne maske na licu, naveo je predsednik UST.

Ukazujući da državni organi i organizacije koje "vrše javna ovlašćenja" gotovo na dnevnom nivou donose odluke i mere kojima se suzbija korona virus, on smatra da iznošenje ili prenošenje lažnih vesti koje utiču na njihove odluke čine biće krivičnog dela.

"Da li u konkretnom slučaju postoje elementi krivičnog dela ili ne postoje u isključivoj nadležnosti je nadležnog tužilaštva", naglasio je Stefanović.

Sulejman Ugljanin je na konferenciji za medije u nedelju izjavio."Tek kada su počele maske da se koriste povećao se broj smrtnih slučajeva. A zašto? Možda je neko u te maske, na svaku stotu, stavio malo virusa ili nekog bojnog otrova i napravio nam problem ovde".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.