Izbeglice podržavaju ministra Jeremića

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Maj.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbeglice podržavaju ministra Jeremića

NOVI SAD - Regionalni odbor za pomoć izbeglicama Vojvodine podržao je danas stavove ministra spoljnih poslova Srbije Vuka Jeremića, koji je u Zagrebu izjavio da je hrvatska akcija "Oluja" avgusta 1995. godine bila najsuroviji primer etničkog čišćenja.

"Akcija 'Oluja' nije bila ni legitimna niti oslobodilačka, s obzirom da je tokom njenog trajanja ubijeno na hiljade golorukih civila i spaljeno desetine hiljada kuća, što potvrđuje da je u pitanju bio najsuroviji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << primer etničkog čišćenja", navodi se u saopštenju za javnost tog izbegličkog udruženja povodom jučerašnje izjave ministra Jeremića.

Ocenjuje se da oštar odgovor hrvatskog ministra spoljnih poslova Gordana Jandrokovića svedoči da on ignoriše činjenicu da je "Oluja" između ostalog i predmet istrage Haškog tribunala i da dokazuje da se hrvatska politika prema prognanim Srbima nije promenila od 1991. godine do danas.

"Hrvatska očigledno nije navikla na čvrst stav Beograda prema problemima izbeglih Srba jer su svi prethodnici gospodina Vuka Jeremića na mestu ministra vanjskih poslova blagonaklono gledali na obaveze Hrvatske prema izbeglim i prognanim Srbima", piše u saopštenju.

Regionalni odbor za pomoć izbeglicama Vojvodine pozvao je vlasti u Srbiji da prestanu da grubo ignorišu problema izbeglih i prognanih i da počnu da insistiraju na potpunom povratku izbeglica u Hrvatsku kao i na pravičnoj naknadi njihove uništene ili nezakonito oduzete imovine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.