Iran priznao da je greškom oborio ukrajinski avion

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Jan.2020, 07:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iran priznao da je greškom oborio ukrajinski avion

Iran je danas objavio da je vojska te zemlje "nenamerno oborila" ukrajinski putnički avion, navodeći da je u pitanju bila ljudska greška. Zapovednik Iranske revolucionarne garde general Amir Ali Hađizade izjavio je da njegova jedinica prihvata "potpunu odgovornost" za slučajno obaranje ukrajinskog putničkog aviona koji je zamenila za neprijateljsku krstareću raketu.

U svom obraćanju na državnoj televiziji, Hađizade, šef vazduhoplovne divizije, rekao je i da je avion oboren >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << raketom kratkog dometa.

U saopštenju iranske vojske se navodi da je greškom procenjeno da je avion "neprijateljska meta" pošto se letelica okrenula ka "osetljivom vojnom centru" Revolucionarne garde.

Iranski general preuzeo odgovornost

Zapovednik Iranske revolucionarne garde general Amir Ali Hađizade izjavio je da njegova jedinica prihvata "potpunu odgovornost" za slučajno obaranje ukrajinskog putničkog aviona.

U svom obraćanju na državnoj televiziji, Hađizade rekao je da je, kada je saznao za obaranje aviona, u kojem je poginulo svih 176 putnika, "poželeo da je mrtav", prenosi AP.

"U tim uslovima, zbog ljudske greške, avion je nenamerno pogođen", navodi se u saopštenju i ističe da će odgovorni biti procesuirani, prenosi AP.

Iranska vojska je uputila izvinjenje, navodeći da će usavršiti svoje sisteme da bi se sprečilo da se ovakve tragedije više ne ponove.

Priznanje je usledilo nakon što su američki i kanadski zvaničnici naveli da je "vrlo verovatno" da je iranska protivavionska raketa oborila avion, što je Teheran u početku negirao, nazivajući te navode "velikim lažima".

Avion je oboren u sredu, nekoliko sati nakon iranskog raketiranja dve vojne baze u Iraku koje koriste američke snage, što je bila odmazda za ubistvo najmoćnijeg iranskog generala Kasema Sulejmanija.

AP konstatuje da će ovo priznanje Irana najverovatnije izazvati negativna osećanja javnosti prema vlastima pošto su Iranci stali uz svoje lidere nakon ubistva Sulejmanija.

Zelenski: Puna istraga, izvinjenje i kompenzacija

Ukrajina očekuje punu istragu i priznanje krivice, kao i kompenzaciju od Irana zbog obaranja ukrajinskog putničkog aviona, poručio je predsednik Volodimir Zelenski.

"Iran se izjasnio krivim za obaranje ukrajinskog aviona, ali mi insistiramo na punom priznanju krivice", naveo je Zelenski u saopštenju, nakon što je iranska vojska objavila da je nenerno oborila letelicu.

Zelenski je naveo da Ukrajina očekuje da se Iran obaveže da je spreman da sprovede potpunu i otvorenu istragu i privede odgovorne pravde, vrati tela poginulih, isplati kompenzaciju i zvanično se izvini putem diplomatskih kanala, prenosi Rojters.

Ukrajinski premijer: Priznanje Irana ne znači kraj istrage

Priznanje Irana da je oborio ukrajinski putnički avion kod Teherana ne znači okončanje istrage te nesreće, izjavio je ukrajinski premijer Oleksej Gončaruk.

Priznanje je "važan korak u procesu istrage koja još traje", naveo je ukrajinski premijer na Fejsbuku.

"Naši stručnjaci nastavljaju da rade na mestu tragedije sa ciljem detaljne istrage uzroka i konačnog ustanovljavanja istine", dodao je on, prenosi AP.

Trudo: Očekujem punu saradnju iranskih vlasti

Premijer Kanade Dzastin Trudo poručio je da očekuje punu saradnju iranskih vlasti u istrazi o padu ukrajinskog putničkog aviona iznad Teherana, nakon što je Iran priznao da je vojska nenamerno oborila letelicu.

Trudo je u saopštenju naveo da je obaranje aviona u Iranu, kada je poginulo svih 176 putnika i članova posade, od kojih veliki broj Kanađana, nacionalna tragedija i da svi građani Kanade zajedno tuguju.

"Naš fokus ostaje odgovornost, transparentnost i pravda za sve porodice žrtava i njihove najmilije", napisao je Trudo, a preneo CNN.

On je istakao da će Kanada nastaviti da radi sa svojim partnerima širom sveta kako bi se osigurala kompletna i temeljna istraga.

"Kanadska vlada očekuje punu saradnju od iranskih vlasti", istakao je Trudo.

Rohani: Užasna katastrofa, obezbediti da se nikad ne ponovi

Iranski predsednik Hasan Rohani, nakon što se oglasio na Tviteru priznajući da je ukrajinski putnički avion nenamerno oboren, objavio je i saopštenje u kom se obraća iranskom narodu i daje svoje objašnjenje kako je došlo do nesreće.

"U atmosferi pretnji i zastrašivanja agresivnog američkog režima protiv iranskog naroda posle mučeništva generala Kasema Sulejmanija i da bi smo se odbranili od mogućih napada američke vojske, oružane snage Islamske Republike Iran bile su u stanju pune pripravnosti, što je nažalost dovelo do ove užasne katastrofe u kojoj je život izgubilo desetine nevinih ljudi zbog ljudske greške", naveo je Rohani, prenosi CNN.

Rohani je istakao da Iran "duboko žali zbog ove katastrofalne greške" i uputio saučešće porodicama žrtava.

On je naveo da je nadležnim organima naložio da preduzmu sve mere da obeštete porodice žrtava.

Iransko Ministarstvo spoljnih poslova, dodao je Rohani, blisko će sarađivati sa konzularnim predstavništvima da bi se identifikovala i vratila tela žrtava porodicama.

"Ovaj bolan incident nije nešto preko čega se lako može preći. Neophodna je dalja istraga da bi se utvrdili uzroci ove tragedije, procesuirali počinioci ove neoprostive greške i o tome bile obaveštene porodice žrtava, kao i časan narod Irana", naveo je Rohani.

Rohani je naglasio da je neophodno ispitati koje su slabosti odbrambenog sistema zemlje, poboljšati ga, da bi se obezbedilo da se ovakva nesreća nikad ne ponovi.

U nesreći je poginulo 176 putnika i članova posade, većinom državljana Irana ili Kanađana iranskog porekla, koji su se preko Ukrajine vraćali u Kanadu nakon praznika provedenih u Iranu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.