Institutu za KVB potrebno još stručnog kadra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Nov.2014, 16:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Institutu za KVB potrebno još stručnog kadra

Institutu za kardiovaskularne bolesti Vojvodine (IKBV) u Sremskoj Kamenici, osim najsavremenije opreme i uvođenja novih tehnologija, potrebni su i novi stručni kadrovi, izjavio je danas vršilac dužnosti direktora te zdravstvene institucije prof. dr Robert Jung.

Napominjući da se u IKBV, u dogovoru sa predstavnicima pokrajine kao osnivačem, uklapaju u zdravstvenu kadrovsku politiku koju određuje država, profesor Jung je rekao novinarima da će, u skladu sa aktuelnom situacijom, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << novo zapošjavanje lekara i nemedicinskog osoblja biti moguće kad se za to steknu uslovi.

Ta ugledna zdravstvena ustanova je, ne samo kod nas nego i u svetu, u skoro četiri decenije svog rada prepoznatljiva po visoko stručnom kadru, uvođenju novih tehnologija i visokom profesionalizmu, rekao je on na svečanosti povodom 37. godišnjice rada IKBV.

"Planiramo da i u skoroj budućnosti uvedemo najsavremenije tehnologije koje se primenjuju u svetskoj kardiologiji i kardiohirgiji', naglasio je Jung ističući da je baš zbog toga Institutu neophodno kadrovsko pojačanje.

Pomoćnik pokrajinskog sekretara za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju Danijela Stanković Baričak napomenula je da IKBV, kao tercijalna zdravstvena ustanova, stalno zahteva edukovan kadar pa je zato, kako dodaje, potrebno da mu se blagovremeno odobri zapošljavanje stručnjaka.

Otvaranjem nove bolnice "Kamenica 2" IKBV imaće najsavremeniju opremu, za čije je rukovanje potreban odgovarajući kadar, rekla je Stanković Baračick apelujući na Vladu Srbije i Ministarstvo zdravlja da taj problem ozbiljno shvate, kako bi građani u Vojvodini bili lečeni po najvišim standardima.

Govoreći o uspešnom radu Instituta, Jung je istakao da će u ovoj godini u toj ustanovi biti obavljeno više od 1.000 intervencija zbog akutnog infarkta, kao i da su, zahvaljujući interventnoj proceduri, uspeli da smanje smrtnost u tim slučajevima na manje od devet odsto.

Intervencijama zbog akutnog infarkta miokarda IKBV pokriva oko 70 odsto pokrajine a takvi pacijenti imaju tretman kao u najsavremenijim zdravstvenim ustanovama u svetu, rekao je Jung.

On je naglasio i veliki značaj rada Laboratorije za CT, koja je nabavljena pre svega zbog enormnog priliva pacijenata u IKVB, što svedoči i podatak da je u prvih deset meseci ove godine u tom odeljku obrađeno 1.588 pacijenata, od planiranih 1.905 za ovu godinu.

Od osnivanja 1977. godine do danas u IKBV je obavljeno više od 1,2 miliona pregleda pacijenata, a od 1882. godine je urađeno 31.500 operacija na srcu.

U IKBV ima 597 zaposlenih, od kojih je 98 lekara i 357 medicinskih sestara.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.