Ima li Vojvodina srpsku Margaret Tačer?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Okt.2014, 18:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ima li Vojvodina srpsku Margaret Tačer?

Švedska ministarka obrazovanja, dvadesetsedmogodišnja Aida Hadžialić, poreklom sa prostora bivše Jugoslavije, najmlađa je evropska ministarka. RTV istražuje ima li u najmlađoj generaciji novosadskih političarki novih liderki. Sa kojim ambicijama mlade žene uopšte ulaze u politiku i krije li se u Vojvodini srpska Margaret Tačer?

Ko su vojvođanske političarke? Kakve su njihove ambicije? Ima li nade da dođu do najviših stepenika vlasti? Šta su im prepreke na putu do >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << moći? O tome smo razgovarali sa predstavnicama šest partija.

"Ambicije mogu biti i pozitivne i negativne. Volela bih da prođem kroz neke nivoe i strukture, da bih uspela kroz te nivoe sebe da profilišem. Videćemo šta će vreme pokazati", kaže Dina Malešević, iz Srpske napredne stranke

Saška Jeličić iz Srpskog pokreta obnove je kazala:

Kada pričamo o političkoj karijeri, budući da je na samom početku, volela bih da svoje delovanje sa pokrajine premestim na nivo republike. Za početak.

Njena koleginica iz Lige socijaldemokrata Vojvodine objašnjava:

Da ste me pitali pre tri godine šta planiram u svojoj političkoj karijeri, ja to ne bih znala da vam kažem. Ne sedim kod kuće i ne maštam o određenim funkcijama. Radim određene zadatke u stranci i moje kolege su to prepoznale.

Zakonom je propisan minimum od 33 odsto žena u politici. Da li im se funkcije dodeljuju po matematičkom ključu ili se za njih podjednako bore kao i muškarci?

"Ne bih ja rekla da nam je bilo šta dodeljeno. Ali smatram da je prosto prirodno da se svako bori i za nešto bolje i za nešto više. Kako žene, tako i muškarci. Ne volim da znam da mi je bilo šta dodeljeno. Volim da znam da sam to zaslužila svojim radom", veli Jadranka Jovišić iz Demokratske stranke.

Milana Božić članica Srpske radikalne stranke naglašava:

"Kada bi žene bile zainteresovane za politiku u smislu da svaka želi da ostvari neku promenu i da svaka želi da ima neki cilj, viziju kako Srbija treba da izgleda u budućnosti i da joj je to osnovni motiv zbog kog hoće da se bavi politikom takvih predrasuda ne bi ni bilo".

Dubravka Džodžo iz Demokratska stranka Srbije ističe:

"U Demokratskoj stranci Srbije se po prvi put kandiduje žena za predsednika stranke i to je jedan od pokazatelja da žene imaju sve veću hrabrost i da će definitivno izboriti za svoj status u politici".

Početkom 20. veka Novosađankama hrabrosti nije nedostajalo. Milica Tomić bila je jedna od prvih sedam žena koje su učestvovale u radu parlamenta u Srbiji, ali i u Evropi. Punih 60 godina pre nego što je Margaret Tačer postala premijerka Ujedinjenog Kraljevstva.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.