I kada se nema bogatstvo može da se ima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Dec.2014, 19:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I kada se nema bogatstvo može da se ima

Prosečna porodica u Srbiji ima sve manje članova i sve je starija. U proseku ovdašnje porodice imaju tri člana što se pravda krizom, nemaštinom i sveopštom nestabilnošću. Međutim, Žužana i Melinda Vajda iz Bečeja u potpunosti demantuju statistiku.

Pedesetjednogodišnja Žužana Vajda živi sa troje od, sedmoro, dece i osmoro od, ukupno šesnaest, unučadi. U kući od pedesetak kvadratnih metara živi njih četrnaestoro. Veština kojom preživljavaju mogla bi slobodno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ući u čuvenu Riplijevu zbirku "verovali ili ne".

"Sem subote i nedelje dobijamo ručak iz Narodne kuhinje. Mada samo za nas petoro jer nema dovoljno i za druge. Rekli su mi ako neko otkaže ručak daće ga nama ali to se još nije dogodilo. Za večeru se snalazimo kako znamo i umemo. Nekada je to kuvano jelo a nekada suva hrana", priča Žužana.

Šesnaest hiljada dinara mesečne pomoći nedovoljni su i za nekoliko dana pa mršavi kućni budžet popunjavaju tridesetogodišnja ćerka Melinda i njen nevenčani suprug prebiranjem smeća na opštinskoj deponiji. Od prodaje pet ambalaže i drugog otpada zarade tek, nekoliko hiljada dinara nedeljno.

"Mnogo što šta se baca. Nađe se i novih stvari, odeće i obuće. Kada se pogleda na navodno siromaštvo mnogo se baca. Nađemo mnogo hleba i to preprodamo za ishranu stoke. Dnevno na hleb, mleko i drugu hranu potrošimo oko hiljadu i po dinara", kaže Melinda.

U ovom domu ruše se mnoge predrasude o siromaštvu. Deca idu redovno u školu a od Deda mraza su tražili samo zdravlje za najmlađeg brata koji se leči od teške anemije. O svom životu kažu.

"Ne mislim da mi je život težak jer imam puno dece što mi je veliko zadovoljstvo. Nemamo preterane finansijske mogućnosti koje drugi imaju. Ipak, srećna sam što nemam puno a imam dosta dece", dodaje Melinda.

Pred kapijom njihovog doma bela kuga je izlomila zube. Depresija i nezadovoljstvo, toliko svojstveni savremenom čoveku ne stanuju pod ovim krovom baš kao ni nečistoća iako Žužana i Melinda sve ručno peru.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.