Hrvati prelaze Dunav da kupe cigarete i piće

Izvor: Blic, 06.Feb.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvati prelaze Dunav da kupe cigarete i piće

BAČKA PALANKA - Srbi više ne idu po tehničku robu u Hrvatsku, ali Hrvati i dalje pazare u našim marketima hranu, piće i cigarete. Od devedesetih godina kada je počeo, još nije zaustavljen veliki šverc cigareta i izbegavanje akciza i carina, tvrdi izvor „Blica" blizak policiji koji dodaje da su to najisplativiji poslovi.

Na tri glavna granična prelaza između Srbije i Hrvatske, Bačkoj Palanci, Bogojevu i Batrovcima, građani sa naše strane više ne idu po tehničku >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << robu jer je razlika u ceni tolika da se ne isplati. Na to je uticalo otvaranje velikog broja megamarketa u Vojvodini koji imaju raznovrsnu ponudu bele tehnike po povoljnim cenama, ispričao nam je Miroslav Antić na graničnom prelazu Bačka Palanka, inače čest putnik u oba pravca. On objašnjava da su u Hrvatskoj veće plate i veće cene, tako da se našim građanima skoro ništa ne isplati da pazare s one strane Dunava.

- Hrvati dolaze u Bačku Palanku, gde prodavnice i robne kuće u blizini granice, pa do Novog Sada od toga imaju velike koristi - kaže Antić. U Slavoniji je postao vrlo poznat market i restoran „Niš" iz Bogojeva, svega kilometar i po od granice, ispred kojeg je prilično veliki parking redovno pun automobila osječkih registracija.

- Hrvati kupuju akciznu robu, cigarete, piće, kafu, kao i hranu koja je u Srbiji još prilično jeftinija. To je legalna kupovina ako ne prelazi sto evra, a ako je preko te sume, to je mali šverc prema kojem imaju razumevanje pogranični organi obe države. Ipak, cigarete su ekonomsko i švercersko čudo, tako da dolazak duvanskih bosova među poslanike u parlamentu Srbije ne treba da čudi jer su u igri ogromni interesi - kaže policijski radnik na jednom od graničnih prelaza i s poverenjem i molbom za anonimnost, i priča:

- Od devedesetih godina kada je počeo rat ovde nije stao veliki šverc koji se meri šleperima robe koja samo u papirima prelazi našu granicu i ide u Hrvatsku ili dalje na Zapad, a faktički ostaje u zemlji, najčešće na kvantaškim pijacama. Na taj način izbegavaju se akcize i carine. To rade veliki „krokodili" koji raspolažu sa ogromnom koncentracijom novca i moći i još niko od vlasti nije pokazao volju da im se suprotstavi, a mislim da se to zna i na najvišim mestima u državi - kaže i dodaje da će tako biti dok god postoji razlika u ceni akciznih roba kod susednih država.

Stare automobile prodaju za delove

Poznavaoci prilika posebno upozoravaju da je u poslednje vreme razvijen ulazak naših zapadnih suseda sa krševima od putničkih i teretnih vozila koja više u Hrvatskoj i Sloveniji ne mogu da registruju. Ta vozila prodaju mehaničarskim radionicama za rezervne delove, a posle završenog posla zadovoljni prodavci se vraćaju preko drugog graničnog prelaza. Neka od tih vozila na volšeban način se registruju.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.