Holanđanin izlečio paralizu na biciklu

Izvor: Blic, 04.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Holanđanin izlečio paralizu na biciklu

APATIN - U šumi Specijalnog rezervata prirode „Gornje Podunavlje" kod Apatina, na mestu Mesarske livade, lovni referent Branislav Mijić usred noći je naišao je na Rikjana van Rieta. Holanđanin je svojim omalenim biciklom, koji se vozi u polusedećem položaju, putovao ka Bogojevu, a odatle prema Hrvatskoj, u eko-kamp „Osječkih zelenih".

- Prvo sam opazio svetiljku koja se pomerala gore-dole. Potom sam spazio Holanđanina, koji je na zaštitnom šlemu imao baterijsku >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << lampu - priča Mijić.

Holanđanin je pod svojim šatorom prespavao u letnjikovcu lovačkog dvorca i ujutru nam pričao o svojoj sudibini i vožnji evropskim putevima. Rikjan van Riet ima 40 godina. Posle preležane dečje paralize počeo je oporavak vozeći bicikl i to čini već 20 godina.

- Već godinu i pet meseci putujem kroz mnoge zemlje - Englesku, Irsku, Francusku, Nemačku, Dansku, Austriju, Mađarsku, Hrvatsku, Bosnu i evo me u Srbiji. Zimu sam proveo u svom gradu Arnehemu i zaradio dovoljno novca da u martu krenem na drugi deo puta - kaže van Riet.

Holanđanin, naime, planira da nastavi putovanje cestama južne Afrike, potom Indije.

- Leti biciklom pređem 60, zimi oko 25 do 30 kilometara. Bicikl je star 13 godina, a ja ga vozim 10 godina - kaže van Riet.

Za putovanje mu ne treba mnogo novca. Leti se snalazi za hranu u prirodi, a najčešći obroci su mu hleb sa margarinom i medom, a obavezan je kikiriki. Ponekad skuva čorbu od krompira na plinskom rešou.

- Radim na kompjuterima i za tri meseca u Holandiji zaradim dovoljno da mogu da putujem devet meseci - objašnjava skromni putnik.

Ponovo u Srbiju

Domaćini mu spremaju sendviče za put do 60 kilometara udaljenog Osijeka. Riet zahvaljuje na gostoprimstvu radnicima „Vojvodinašuma" i odlazi, uz obećanje da će ponovo doći u Srbiju.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.