Hladni talas ugrožava voćke

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Mar.2013, 12:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hladni talas ugrožava voćke

NOVI SAD -

Prema prognozi RHMZ Srbije, na području Vojvodine se u periodu od 15. do 18. marta 2013. očekuje, usled prodora hladne vazdušne mase iz pravca severa i severozapada, pad temperature praćen padavinama. Ovakva sinoptička situacija ne ide na ruku proizvođačima u čijim zasadima je vegetacija već otpočela jer su uslovi za primenu uobičajenih metoda za zaštitu od mraza nepovoljni.

Ipak, ukoliko se vreme smiri a vetar sasvim oslabi, neke od pomenutih metoda za >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zagrevanje vazduha u zasadu mogle bi da se primene.

Ovo se preporuke Prognozno-izveštajne službe koje bi trebalo preduzeti kako bi se umanjili štetni uticaji niskih temperatura u vojvođanskim voćnjacima:

Na pravcu duvanja vetra izvan voćnjaka može da se postavi vetrozaštitni pojas (bale sena ili bilo šta što će usporiti vetar i umanjiti prodor hladnog vazduha).

Ukoliko je vreme mirno, gorionici za zagrevanje vazduha mogu da se postave u međuredni prostor. Vazno je da imaju otvore i na gornjem delu i sa strane kako bi mlazevi toplog vazduha zagrevali što širi prostor. Ukoliko postoji slab vetar gorionike treba postaviti i delom izvan voćnjaka, duž pravca duvanja vetra kako bi vetar topao vazduh doneo u zasad.

Ukoliko su na raspolaganju orošivači treba imati u vidu da je njihova upotreba, naročito za orošavanje iznad krošnje riskantna ako ima vetra. Vetar će kapljice vode, raspršene kada je temperatura ispod 0 stepeni Celzijusovih naneti na jednu stranu voćnjaka te se mogu formirati debeli slojevi leda koji mogu da dovedu do lomljenja grana i trajnog oštećenja biljke. U slučaju orošavanja ispod krošnje (kad ima vetra) ovakve štete su malo verovatne ali je efikasnost primene orošivača vrlo mala.

Važno je imati u vidu da svaka mera za zaštitu od mraza zahteva celonoćno angažovanje ljudi i opreme jer male greške mogu prouzrokovati velike štete.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.