Heklanje - dobro za zdravlje i psihu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Jan.2018, 13:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Heklanje - dobro za zdravlje i psihu

Heklanje je tehnika poznata od davnina, ali savremeni trend života doprineo je da ručni rad ovog tipa bude gotovo zaboravljen. Tradiciju hekleraja u Svilojevu čuva Marta Čorba, koja kukiča ne samo stoljanjke, već i dečije igračke.

Kada uzme heklaricu i konac za Martu Čorba, domaćicu iz Svilojeva, počinje nov svet čarolije pune kreativnosti. Razne končane lutke sa puno ljubavi ispletene, korpice, stoljnjaci ili podmetači samo su deo maštovitog ručnog rada ove mlade >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << žene. Svakodnevno kukiča po nekloliko sati ušuškana u svom domu, jer je to najviše usrećuje.

"Za heklanje koristim sve svoje slobodno vreme, jer volim da darujem deci, pa zato najviše heklam u poslednje vreme igračke i male haljinice", kaže Marta.

Ona dodaje je kukičanje dobro za zdravlje i psihu. Ne samo da voli da kreira nešto unikatno, već je heklanje i smiruje. Ona ne prodaje igračke, već je za nju najveća radost kada ih poklanja deci. Za jednu končanu igračku utroši oko 100 grama konca, a ako nešto želi da napravi, ništa je ne može sprečiti da pronađe konac odgovarajuće boje i debljine.

"Ovo je samo moj hobi i ne volim da radim po narudžbini, jer me novac za moj ručni rad ne usrećuje i izgubi se čar mog rada. Više volim kada nešto uradim i poklonim deci. Za jednu veću dečiju igračku potrebno mi je do tri dana rada. Malo pile isheklam dok gledam uveče televiziju, a za to mi treba oko tri sata", ističe Marta.

Kaže da oko sebe uvek širi optimizam i pozitivnu energiju. U njenom društvu uvek ćete biti opušteni i raspoloženi. To je verovatno zato što u svemu oko sebe vidi inspiraciju za nove ideje koje će ishekllati i pokloniti drugima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.