Gužve u gradu zbog crnog petka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Nov.2018, 19:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gužve u gradu zbog "crnog petka"

Danas su gužve u gradu zbog "crnog petka". To je onaj petak u novembru kada tržni centri širom sveta navodno nude drastična sniženja. U Novom Sadu popusti će trajati, kako najavljuju brojne prodavnice, celog vikenda, a mi smo gužve na kasama snimili još u prepodnevnim satima.

Snižene cene odeće, obuće, nakita i tehnike, primamljiva su opcija za većinu kupaca. Iako su tržni centri puni od jutra, Novosađani kažu da uglavnom razgledaju robu, a novac troše racionalno.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Ipak, u tržnim centrima kažu da su gužve na kasama velike i da su kupci unapred pripremili novčanike za "crni petak", a da su pojedini artikli sniženi i do 80 odsto.

„Svaki kupac koji nam dolazi na kasu, dolazi sa bar četiri artikla, a neko i osam, pa se mi trudimo da im nekako finansijski podelimo te artikle, kako bi što veći popust oni ostvarili na kasi. Skuplje artikle odvajamo na jedan račun, jeftinije na drugi račun", kaže Maja Radman, menadžerka sektora u prodavnici.

„Danas smo za sve posetioce tržnog centra pripremili čitav niz sjajnih popusta, koji se kreću i do 80%, tako da pozivamo sve ljubitelje dobrog i kvalitetnog šopinga da iskoriste ovu sjajnu priliku", kaže Boris Stevović, menadžer tržnog centra.

Najavljena sniženja za crni petak i naredne dane, zapravo su redovne cene proizvoda, koje su prethodno povećane, kažu u Asocijaciji potrošača Srbije, podsećajući kupce na to da pre kupovine dobro provere cene i model proizvoda koji ih interesuje.

„Kao i za svaku kupovinu, kupujte ono što vam zaista treba, ne zato što je na sniženju i zato što morate da kupite još dva-tri predmeta koja vam možda i ne trebaju. Naročito kad su te velike gužve, obratite pažnju, nekad je samo sniženje u određeno doba dana, za određeni broj kupaca, a vrlo verovatno, to je i na internet portalima, za određene artikle", kaže Lela Tasić, Asocijacija potrošača Srbije.

Fenomen "crnog petka" nastao je šezdesetih godina u Americi, sa prvobitnim ciljem da pomogne privredi, ali i kao deo pretpraznične čarolije, a poslednjih decenija zaživeo je i u evropskim zemljama. I dok jedni smatraju da je u pitanju marketinški trik u kojem se obrće ogromna količina novca, strastveni kupci širom sveta spremni su da satima stoje ispred tržnih centara.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.