Grbovi - simboli zanatlija Novog Sada

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Nov.2019, 00:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Grbovi - simboli zanatlija Novog Sada"

Nekada je biti zanatlija u Srbiji bio cenjen i poželjan posao. Danas je većina ovih zanata potpuno nestala ili se njima bavi veoma mali broj ljudi. Zanatskih radnji je sve manje, a one koje su opstale svakodnevno se susreću sa velikim teškoćama.

U Udruženju samostalnih zanatlija održana je promocija knjige „Grbovi - simboli zanatlija Novog Sada“, kojom nastoje da ukažu na njihovu istorijsku i kulturnu vrednost. Publikacija predstavljala važno svedočanstvo o prošlosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << grada.

"Misija knjige jednim delom je u tome da se izvrši restauracija postojećih grbova, kako bi se sačuvali za buduća pokolenja, a to je i inače rekao sam deo kulture grada Novog Sada", rekao je Veljko Anđelić.

Danas se lako otvara zanatska radnja, ali od tog momenta privrednika tek čekaju problemi o kojima nisu ni razmišljali. Osim finansija, to je i nedostatak kadrova. Znanjem i veštinama raspolaže sve manji broj ljudi, pa neće postojati mogućnost da se mladi preduzetnici obuče na adekvatan način.

"Zašto nemamo zanatlija? To pitaju svi građani, ne samo u Novom Sadu nego u celoj Srbiji. Sve manje ih ima, reći ću vam i zašto je to tako. Tako je zato što već 35 do 40 godine ne školujemo zanatski kadar", rekao je Slavko Novaković.

Zanati predstavljaju važan element kulturne baštine Srbije. Sačuvati tradiciju i obezbediti zanatlijama normalno funkcionisanje na tržištu, nije lak zadatak za državu. Neophodno je donošenje Zakona o zanatstvu, finansijska podrška i transformacija obrazovanja, kako bi i mladi videli perspektivu u zanatstvu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.