Grafiti kulturni potencijal

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Avg.2016, 20:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grafiti kulturni potencijal

U trci za titulu Evropske prestonice kulture, ali i u trci za kulturniji grad, Novi Sad treba da se pozabavi i uličnom umetnošću, konkretno, grafitima.

Oni, sa jedne strane, predstavljaju problem nadležnih i svih građana, dok sa druge strane, predstavljaju veliki kulturni potencijal.

Grafiti i murali podsećaju na to da javni prostor predstavlja i prostor za izražavanje – ukazujući istovremeno i na nedostatak namenskih prostora za tu svrhu.

Oni ne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << samo da kreiraju identitet urbane zajednice, već i ukazuju na brojna društvena pitanja i probleme, kao i na vezu između korisnika javnog prostora – odnosno građana – i nadležnih.

A najidealnija veza proizilazi iz zajedničke brige za javni prostor.

Primer dobre saradnje predstavlja mural koji je Gradsko zelenilo napravilo u saradnji sa umetnicima, kao odgovor na zabrinjavajući broj grafita mržnje koje su uklonili tokom dve i po godine rada anti-grafiti službe. Međutim, ističu da poruke mržnje nisu jedini problem na fasadama.

Ali kada je u pitanju entuzijazam umetnika, kako tvrde, čak i onda kada se obraćaju za najosnovnija sredstva, grad ne pruža nikakvu podršku.

Zajednički apel komunalnih preduzeća, kulturnih delatnika i umetnika, jeste da se nadležni u Gradu ozbiljno pozabave ulogom grafita u javnom prostoru – za šta postoje brojni pozitivni primeri u inostranstvu koji decenijama vode kvalitetnu i odgovornu kulturnu politiku.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.